Romania frumoasa… adica ROmandria

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Zic cei de la Antena 1 ca “Avem o tara frumoasa, cum ajungem la ea?” la care as schimba continuarea si as adauga “Hai sa ajungem la ea!”

Sunt o fana declarata a tarii noastre minunate si am hotarat sa postez cateva din amintirile frumoase pe care le am de pe meleagurile noastre.

1. Incepem cu orasul natal, din care cel mai si cel mai cel loc care nu va fi descris aici, ci va avea o postare separata care ii va oferi locul cuvenit atat aici cat mai ales in inima mea. Vorbesc despre satul in care am copilarit si in care locuiesc bunicii mei, Comuna Graniceri, Judetul Arad.

O sa va prezint unele activitati care le puteti desfasura in acest orasel dupa care voi prezenta si unele imprejurimi.

Orasul Arad se intinde in mare parte pe partea stanga a Raului Mures si, conform Wikipedia, cica ar fi in Banat. Probabil asa se explica dragul meu pentru muzica banateana, desi nu e tocmai adevarat ce spun ei acolo. Suntem mai ardeleni decat banateni dar prezentarea Aradului in acest fel nu face decat sa ma flateze. Mai jos aveti o fotografie personala (cam asta incerc cu acest blog sa fie cat mai AL MEU) cu Raul Mures. Pentru niste fotografii mai artistice, vreau sa cred ca fotografii locali s-au ocupat de acest aspect. Daca nu, ne spuneti si ii certam. Iata deci locul meu preferat de relaxare. In functie de perioade, timpul disponibil, compania cu care aleg sa impart coltisorul asta merg acolo mai des sau mai rar.

Haideti sa continuam cu un alt renume al Orasului Arad si anume echipa de fotabl Uta Arad. Din ce am inteles, ceea ce a pus fotbalul din Arad pe harta a fost “UTA – Feyenoord, o victorie de legendă”.  Rog microbistii sa nu imi sara in cap, imi fac datoria cat pot asistand la unele meciuri. Ce? Si fetelor le place fotbalul. E ceva ce am in sange, doar ca am nevoie de sustinere uneori pt. a ma bucura de aceasta pasiune

Continuam tot cu sportul si o sa mentionez pista de alergare de pe Stadionul celor de la Gloria, sper sa nu gresesc. Este administrat de catre cei de la Universitatea de Vest Vasile Goldis din Arad. Pista pusa la dispozitie pentru aradeni absolut gratuit si curatenia care este acolo, ma face sa ma mandesc cu orasul nostru.

Incet, incet, incercam sa tinem pasul cu timisorenii, asa ca anul acesta am avut prima editie a Festivalul florilor sub denumirea de FlorAR. La fel ca orice oras, avem “Zilele Orasului Arad”, “Festivalul berii”, “Festivalul vinului” si alte nebunii preluate din alte meleaguri cum ar fi “October bierfest Arad”. Cat timp anima orasul, nu ne ramane decat sa ne bucuram de ele.

Lavandiana – eveniment cu parfum de lavanda si un mic lan de lavanda care in 2 ani se va muta undeva langa Localitatea Horia si va avea si zona de relaxare si muuuulta lavanda (aviz fotografilor!).

Street food festival – e deja un eveniment renumit in mai multe orase. Sa ne bucuram deci ca ne numaram printre orasele norocoase in care se sarbatoreste mancarea de acest fel.

Festivalul trandafirilor – se desfasoara in fiecare an, in primavara, la sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie. E de recomandat ca o iesire din cotidian cu parfum frumos si fotografii si mai frumoase. Locatia e la intrarea in Localitatea Mandruloc (maxim 10 km de Arad) pe partea dreapta cu veniti dinspre Arad.

Inainte de  trece la alte zone ale orasului, am tinut neaparat sa postez si Dacia cu MOS CRACIUN. Targuri de Craciun deja se organizeaza in majoritatea oraselor si satelor, dar cine mai are asa nebunie?

Nu o sa vorbesc foarte mult despre oras cat despre imprejurimi si despre ce mai putem face in Arad.

Avem o cetate frumoasa la Siria (undeva la 25 km de Arad) care ne ofera o priveliste minunata. Se poate urca pe jos, cu bicicleta, motocicleta si chiar si cu masina. Drumul este foarte bun si a fost refacut recent. Apusurile se vad intr-un mare fel de aici, privelistea este minunata! Fac excursia asta de cel putin o data pe an si desi locul a ramas neschimbat, ma ajuta foarte mult sa realizez cat de mult m-am schimbat eu.

O sa schimb un pic atmosfera si trebuie neaparat sa va arat frumusetea asta de loc plina de liniste si pace sufleteasca. Vin cu drag in fiecare an de cand sunt micuta cu mama in data de 14 august pentru a participa la Drumul Crucii  si mai nou, in unele duminici.

Adevarul e ca e nevoie sa ajungeti la Manastirea Hodos Bodrog pentru a intelege despre ce vorbesc. Nu o sa povestesc mai mult, nu pentru ca nu as avea ce spune, ridicarea manastirii in sine are o poveste care se poate vedea si acum cu ochiul liber fara a lasa replica celor de alte confesiuni sau ateilor care ii contesta “legenda”, ci pentru ca e prea frumos si prea drag locul incat sa il impart cu cineva. E coltisorul meu de liniste care cu siguranta merita mentionat, dar nu sunt aici sa fac religie si sa conving pe nimeni de nimic. Dovada vorbelor de mai sus, stau si pozele de mai jos.

O sa trec la 2 activitati pe care le puteti desfasura in timpul liber, poate altele decat v-ati fi asteptat. Merg aradenii la Gradina botanica de la Macea, la fel si fel de stranduri, in Statiunea Moneasa dar ne oprim intr-un loc ceva mai aproape de oras, in Comuna Zimand, unde pentru o ora de echitatie tariful este de 50 RON. Evident exista si un abonament pe care il puteti face, dar mai multe detalii de acest tip le puteti primi la fata locului. Sunt o fire destul de fricoasa, deci nu stiu daca as mai avea curaj, dar pentru cei care vor sa aiba parte de o ora de relaxare si adrenalina, recomand centrul de echitatie din Zimand. Ii gasiti aici pentru a programa o ora si ziua in care ati decis sa participati.

O sa inchei cu un loc descoperit la un team building cu colegii de la munca. Mi se pare ideal pentru noi ca firma mai mica si destul de linistita. Am auzit si de niste betii crunte in acelasi loc deci incet, incet, Casa Bata ajunge sa fie cunoscuta pe meleagurile noastre si de firme mai “active” decat a noastra.

Puteti face drumetii prin padure, aveti puse la dispozitie biciclete pentru a face miscare, posibilitatea de a trage cu arcul dar si acces la zona spa. Aerul din camera contine sulf cu proprietati terapeutice. Recunosc ca am dormit extrem de bine. Tot din partea celor de la Casa Bata, ni s-a pregatit un foc de tabara la finalul celei de-a doua seri.

Sper din tot sufletul ca vom reveni aici inainte de concediul de sarbatori!

2. Trecem la mult iubitul oras vecin, Timisoara. Denumit informal ca si capitala istorica a Banatului, Orasul Timisoara poate fi catalogat drept cel mai mare centru social, economic si cultural din vestul tarii.

Motivul nr. 1 pentru care iubesc Timisoara si fala banatenilor, rugile din banat. Am luat contact cu acest tip de evenimente anul acesta la Ruga Giroceana si de atunci, am incercat cat am putut sa particip la acest tip de evenimente. Am invatat cu chiu cu vai si braul banatean si sper ca voi participa incepand de acum si la viitoarele rugi in anii care vin. Mai multe detalii despre rugile din banat gasiti aici. Va las totusi o fotografie de la Ruga de la Mosnita ca sa exemplific dragul de banat.

Trecem la motivul pentru care aradenii merg la Timisoara, mallurile. Ce-i drept ca Iulius mall, nu prea avem in zona de vest. Si mallul asta chiar e… mare si frumos si mai are si Starbucks (ca noi nu avem :() deci o sa continuam sa venim la voi mult si bine asa ca nu ramane decat sa ne acceptati.

Mai putin cunoscut, dar cu preturi mai accesibile, e si celalalt mall care are si el farmecul lui si Starbucks-ul lui.

Nu trecem repede prin Timisoara fara a vorbi si despre Stadionul Dan Paltinisanu. Stati sa intelegem in calitate de ce suporter ma infiltrez acolo. Sunt de mititica dinamovista. Asa ca daca ma vedeti aici, fie sustin Dinamo cu toata inimioara, fie imi fac datoria de aradeana si merg cand exista meciuri Poli  – Uta. Stiti vorba romanilor “Fa-te frate cu dusmanul pana treci puntea”. Dar, ca sa nu imi iau prea mult hate, o sa laud si galeria celor de la Poli care se mandreste cu niste cantece si coregrafii foarte frumoase. Bravo, bravo!


Ca si localuri, este o terasa in Unirii unde gasiti cea mai buna Limonada. Din pacate nu ii stiu denumirea dar voi reveni asupra postarii dupa ce le mai trec pragul.

Trecem la cea mai buna salata de pui mancata vreodata. Si nu, nu e un local foarte fancy, e doar unul prietenos si gustos. Va invit cu drag la Pizzeria Cora .

Daca vreti ceva de fite, mergeti sus la CRAFT. Nu am fost foarte incantata de servire, dar panorama e foarte frumoasa de acolo.

Si daca vreti sa mergeti in cel mai drag loc sufletului meu din Timisoara, mergeti la Flonta. Ca e vorba de o limonada sau o cafea, de o masa mai fancy luata in oras, de un eveniment legat de evenimentele importante din viata voastra (nunta sau botez), recomand cu cel mai mare drag Flonta. Si ghiciti ce? In timpul verii au si piscina deschisa. Cei de la Flonta se prezinta in felul urmator:

“Cu o atmosferă de poveste, decor romantic și meniuri speciale, Complexul Flonta e locul perfect pentru evenimentele de poveste.

Descoperă Lakeside Ballroom, sala nouă de evenimente cu o capacitate de 350 persoane, realizată la cele mai înalte standarde de calitate și rafinament, pentru ca evenimentul tău să fie cu adevărat memorabil. În plus, terasa exterioară cu piscină schițează cadrul unui decor de basm. #LakesideBallroom

Alege Crystal Lake Ballroom, cortul de evenimente de gală, situat în mijlocul naturii, cu o capacitate de până la 800 de persoane. Ceremoniile religioase și civile oficiate pe pontonul lacului conturează tabloul de poveste. #CrystalLakeBallroom

Bucură-te de o masă delicioasă în Restaurantul Flonta, restaurant a la carte cu specific internațional. Într-o oază verde, pe malul unui lac cu lebede, vei găsi cadrul perfect pentru întâlniri cu prietenii, un prânz în familie sau un eveniment special care poate găzdui până la 150 de persoane. #RestaurantFlonta

Fii parte din povestea Flonta!”

Trecem la un festival care, daca imi amintesc bine, a ajuns la a treia editie in acest an, Festivalul Florilor, si care devine tot mai frumos de la an la an. Imprumutat si de aradeni din anul 2018, cei de la Timisoara au dat startul cu 3 ani in urma cam asa:

P.S. Pantoful cred ca a ramas si acum in Piata Operei pe partea cu Meli Melo. (cel putin la Festivalul vinului era acolo)

Un alt loc incarcat de traditie si de caldura sufleteasca, un loc care te cheama putin spre radacini, este Muzeul satului. Locul este impanzit cu fel si fel de case de la tara din zona banatului. Tariful pentru vizitare este 5 ron/persoana. Recomand cu drag locul ca o plimbare de sambata/duminica sau chiar de dupa masa.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

O sa inchei cu Timisoara cu un loc un pic mai indepartat, undeva la 30 km de Timisoara, la Herneacova. Noi l-am vizitat intr-o zi cu o vreme nu foarte favorabila, dar am inteles ca pe langa concursurile de echitatie, puteti merge si la strand si chiar sa va dati cu tiroliana, pentru a va creste adrenalina in parcul de aventura.

3. Continuam cu marea mea iubire, Sibiul. Am fost de atatea ori la ei incat unii chiar credeau ca as avea ceva rude pe acolo. Poate sa ma contrazica cine vrea, pentru mine ramane cel mai frumos oras din tara. Sibiul, numit in limba germana Hermannstadt, fosta Capitala Culturala Europeana, este in prezent unul din orasele cu cele mai mari investitii straine din Romania.

Cum m-a cucerit pe mine? Ei bine, Stiti vremurile alea cand nu era nici un targ de craciun in tara? Aici era! Cred ca aveau Targ de Craciun doar Sibiul, Brasovul si capitala Romaniei, Bucuresti. Targul continua sa creasca ca nivel de la an la an. De aici au pornit toate idele cu plasa aceea deasupra targului, cu casutele cu fel de fel de bunatati sau chiar casuta lui Mos Craciun. Cu ce trebuie sa va dotati cand veniti aici, sunt hainele foarte groase si calduroase. In rest, lumea povestilor va va cuceri si pe cei mari dar mai ales pe cei mici.

Piata mica, Piata mare, per total centrul istoric schimba total ideea de centru al orasului pe care il aveam locuind in micul nostru oras. E un loc atat de incarcat de istorie, si atat de frumos, incat e superb atat iarna cat si vara.

Puteti vizita Turnul sfatului (in fotografia de mai sus) si pentru a urca pana sus tariful este de 2-3 lei, Faimosul Pod al Minciunilor, muzeele din centrul istoric al orasului, Gradina zoologica, Muzeul Astra (ca si Muzeul satului banatean de la Timisoara dar la un nivel mult mai inalt si mai mare).

In cele ce urmeaza o sa punctez doua atractii turistice din apropierea Sibiului.

Castelul de lut, castelul din povesti, din Valea zanelor. Tariful pentru acces in incinta este de 10-15 lei/persoana. Nu mi se pare ceva wow dar pentru amatoarele de fotografii instagramabile, asta e unul din acele locuri. De fapt, daca imi amintes bine, atat aici cat si in centrul istoric al Sibiului s-a organizat Feeric fashion week. Cum or fi pasit bietele modele pe piatra cubica si pe aici pe la castel, doar ele stiu.

O sa incheiem cu Sibiul mentionand ca pentru a ajunge pe Transfagarasan exista un traseu destul de apropiat (cred ca maxim 80 km am facut) fata de ce ne arata waze-ul (150 km). Ziceti voi daca merita privelistea asta.

4. Trecem la un alt oras drag mie, m-a cucerit cu mancarea! Ha ha ha! Lasand gluma la o parte, chiar asa e. Inainte de a le face reclama asa, haideti sa vedem despre ce oras e vorba. Zic ai mei prieteni care canta muzica populara ca: “Din Arad pana-n Bihor, Au lume! bine, mi-e!”

Am ajuns sa cunosc Orasul Oradea, ca lui i-am facut asa reclama, inca de mititica, datorita Bailor Felix. In prezent a aparut si un alt complex care ii face lejer concurenta. Mai nou, cam asta e motivul pentru care se merge la Oradea, pentru Nymphaea.

Ce imi place la Oradea: Centrul istoric, Restaurantul Ancora (de la Salonta), arhitectura si caldura unor oameni. Inca astept sa beau cafeaua aia cu care am ramas datoare!

Ce nu imi place: Gradina zoo (locul mic si pret de intrare nejustificat – 15 lei in contextul in care la Sibiu sau Brasov vorbim de locuri MULT mai mari si mai frumoase cu tarife de 3 lei de exemplu la Sibiu) si ceva han cu specific pescaresc unde mancarea nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor deloc. E foarte frumos amenajat dar inca nu am inteles de ce fotografiatul e interzis.

Haideti sa trecem la aspectele pozitive ale orasului si sa va prezint Queens Pub. Nu e nici fancy ca si Spoon (servire absolut gretoasa aici!) dar are ceva din caldura unui loc primitor, in care sa iti doresti sa revii cu drag oricand. Si mancarea… au, ce mai mancare! E locul meu preferat din tara. N-are nici Aradul, nici Timisoara si nici Sibiul asa bunatate de mancare.

Toate detaliile despre ei le gasiti AICI. Mancarea mea preferata de la ei este: Medalioane de pui in sos de cascaval cu garnitura abosult delicioasa, Cartofi QUEENS.

Inainte de a trece mai departe o sa va prezint un alt loc drag sufletului meu din apropierea Orasului Oradea. Ei bine, e mult spus apropiere, e doar in Judetul Bihor. E vorba despre Manastirea Izbuc. O sa las doar fotografiile sa vorbeasca si de aceasta data.

Datorita accesului destul de greu, recomand sa nu se viziteze in plin sezon de iarna deoarece , cel putin pentru un sofer care nu este foarte experimentat, traseul va fi foarte greu de parcurs.

5. Lung ii drumul Clujului! Si Doamne cat de greu am ajuns aici. Ales in anul 2015 Capitala Europeana a Tineretului, Clujul gazduieste si cea mai mare Universitate din Romania, Universitatea Babes-Bolyai. Pe plan geografic, se afla la distante aproximativ egale de Bucuresti (458 kilometri), Budapesta (460 km) si Belgrad (464 km).

La fel ca si la Sibiu, centrul istoric e tare frumos aici. Am vizitat Orasul in luna aprilie cu ocazia concertului indragitei cantarete Lara Fabian. Recomand cu drag Clujul ca si atractie turistica. In fotografia de jos exemplificam si viata la Cluj.

Ce ii face atat de renumiti, pe langa dealul de unde se poate admira orasul de sus si alte si alte obiective, o sa mentionez neaparat gradina botanica. Locul este superb, instagramabil si plin de culoare. Merita vizitata!

Si daca tot sunteti prin Cluj, nu ratati Salina de la Turda dar luati si ceva mai gros pe voi cand o faceti. Puteti alege fel si fel de activitati in cadrul acesteia. Asigurati-va ca aveti si un buget pe masura. Accesul e undeva la 45 RON iar pentru o tura in roata, cu barca pe lac sau la orice alta activitate desfasurata in cadrul salinei trebuie sa platiti in plus.

 6. Ne mutam la… Brasov!

Sincer nu m-a cucerit in aceeasi masura ca si celalalte orase dar Brasovul are frumusetea lui. Si aici aveti ce vizita: de la centrul pietonal la Biserica Neagra, Strada Sforii si alte si alte obiective turistice. Eu am fost mai cucerita de imprejurimi decat de oras in sine.

Inainte totusi de a trece la acestea trebuie neaparat sa mentionez Sergiana ca cel mai bun local unde se poate manca in Brasov. Cei de acolo va intampina cu jumari si ceapa din partea casei.

“In jurul Brasovului” este si Cetatea Rasnov. Accesul pentru lenesi ca mine se face cu telegondola, pe jos cred ca e destul de dificil.

Recomand tot pe langa Brasov sa nu ratati Castelul Peles. Nu mergeti lunea pentru ca e inchis si accesul e doar in curtea castelului. Cand este deschis tariful este de 70 RON/persoana.

Incheiem cu Brasovul mentionand cel mai drag loc mie din zona aceasta, Cetatea Sighisoara. Pasajul scarilor, centrul orasului superb te introduc intr-un alt basm, o alte vreme. Locul e plin de tarabe, fel si fel de spectacole chiar daca nu e in perioada faimosului Festival medieval.

7. Am fost la Deva la cetate. Cam asta e prima atractie turistica a Orasului Deva care atrage an de an tot mai multi turisti. Situat la 100 km de Orasul Arad, vizita aceasta la cetate constituie o frumoasa activitate de weekend, de relaxare. Urcarea se face cu telegondola pentru tariful de 10 RON/persoana.

O alta atractie turistica a zonei este Castelul Huniazilor. Cu acces pe baza unui bilet in valoare de 35 RON, locul plin de istorie isi dezvaluie interiorul. Poate daca v-as spune ca faimosul film, “The Nun”, a fost filmat acolo, va conving mai usor sa il vizitati. Glumesc. Pentru a nu plati aceasta suma, in cadrul festivalului luminii (undeva in luna mai), accesul este gratuit. De asemenea, in perioada festivalului puteti sa va bucurati de o impresionanta proiectie pe zidurile castelului.

Tot in Judetul Hunedoara se afla si Renumita Manastire de la Prislop. Locul este vizitat de multi credinciosi dar din nou, cand vine vorba de cele sfinte, prefer sa tin pentru mine coltisorul asta minunat nu din teama de a fi contrazisa ci din dragul de a crede atat de mult incat sunt constienta ca fiecare e liber sa creada in ce si cine vrea. Si daca credem atat de multe in viata asta, cat de frumos ar fi sa credem in Dumnezeu? Intreb si eu.

8. O sa continui cu Maramures, plai cu flori. Am vizitat orasul cu ocazia zilelor libere de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Mi-a placut drumul cu Mocanita dar sunt convinsa ca intr-un peisaj de iarna, traseul e si mai frumos.

Tot in zona este si Memorialul durerii, un loc plin de durere cum ii spune si numele si incarcat de istorie. E chiar interesant de vizitat dar necesita cateva ore bune pentru a-l “citi” cum trebuie.

Trebuie neaparat sa mergeti si la Manastirea Barsana daca treceti prin zona. Locul este superb, are chiar si un muzeu pe care il puteti vizita.

9. Arieseni, poate datoria mea era sa il mentionez la imprejurimile Aradului, dar nu poate fi mentionat tocmai acolo pentru ca e destul de departe. Vorbesc despre imprejurimile Aradului pentru ca e cea mai vizitata si apropiata partie de ski de aradeni. Fumusetea apusului din peisajul de basm o vedeti mai jos.

Cafea am savurat-o in cel mai potrivit loc pentru cazare gasit prin apropiere, in Albac, la Casa Cristalina&Dumy. Aici aveti si recenzia pe care am lasat-o pe Booking dupa ce am poposit la ei.

E singurul loc de cazare pe care pot sa il recomand din tot sufletul. Restul mai au si minusuri. Aici suntem doar pe plus.

10. Trecem pe locul 10 capitala tarii noastre, Bucuresti.

Populatia de peste 2 milioane de locuitori face ca Micul Paris sa fie a sasea capitala ca marime din Uniunea Europeana

Iubesc stilul lor de viata agitat, incanta capricornul din mine, iubesc metroul si as reveni oricand cu drag aici. Strazile de la Bucuresti sunt foarte instagramabile.

Un alt loc instagramabil de la ei este Muzeul simturilor. Il gasiti in Afi sus la locul de joaca. Tariful de acces este de 35 RON/persoana.

Nu prea imi place sa ma repet asa ca, mai multe detalii despre zilele petrecute la Bucuresti si pe litoral gasiti aici.

Care este orasul sau locul vostru preferat din Romania?

One thought on “Romania frumoasa… adica ROmandria

  1. Am cautat si eu BALAYAGE si am dat de site-ul asta.

    Imi place ce ai scris si as vrea sa adaug si eu cateva cuvinte.

    Personal am fost la Jovial din Strada Sfânta Vineri,
    25, București. care au telefon: 0748 149
    599 si i-am gasit, cautand evident tratamente par sector 3
    Vreau sa spun ca am fost multumita si ca merita sa bati drumul pana in centru.
    Am vazut ca au activitate si pe facebook si au si un site misto.

    Pare sau nu a reclama, eu personal am fost super incantata si vreau sa ofer si altora posibilitatea
    de a alege. Incercati si postati si voi parerea voastra despre ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.