Cum sa fii fericit în secolul 21

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Luați o cafea în mana, aprindeți o țigară afara la soare și haideți sa dezbatem un subiect dificil.

Astazi nu mai facem nici o cercetare. Azi e despre noi, despre progres, despre un progres sănătos. Cum zic latinii, “mens sana in corpore sano” adică “O minte sănătoasă într-un corp sănătos”.

Și-apai dacă și noi, ardeleni din fire, ne aprindem repede, va dați seama cum sta treaba în sudul tarii? La cei mai renumiți prin a fi mai aprigi?

Traim într-o era a vitezei, nicidecum cum o recomanda unii politicieni, cică “România lucrului bine făcut”. As numi-o “România lucrului facut sa fie făcut” ca deh, la noi merge și asa. Vorbim înainte sa gândim, acționăm înainte sa gândim, nu mai avem timp, nu știm sa prioritizam, practic “haos” e cuvântul care ar descrie cel mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și ceea ce, din păcate, nu știm sa filtram și lăsăm totul sa ne ia pe sus asemenea unui val. Și apoi, ce sa vezi, abia ne ținem la suprafață cu vesta de salvare, deși oricând avem alegerea de a construi o nava înainte sa vina mareea, ma rog, aproape oricând.

Am învățat, sau mai bine am acumulat unele convingeri în ultima perioada, pusa fiind în situații limita unde, ce sa vezi, trebuie doar sa acționezi. Haideți sa găsim împreună ceea ce eu numesc rezolvare.

1. Când viata te pune în situații limita, în momente de stres maxim, în pierderi care nu mai pot fi recuperate, când viata îți ia pe cineva drag, când problemele nu par a se mai termina și te lovesc din toate părțile, ia-ți 5 minute și respira. Nu mai fa nimic. Ia-ți o întreaga zi dacă ai nevoie, ia-ți o zi libera de la munca, o ora seara înainte de culcare dacă nu îți permiți acest lux, 5 minute înainte de o ședință grea și aduna-te. Da aduna-te în asa fel încât după aceasta pauza, oricare ar fi situația, trebuie sa fii cerebral. Poate ca cineva se bazează pe ajutorul tău, fie ca e job, familie, iubit, soț, copil, mai ales copil!

Și atunci ai doua variante, una favorabila pentru toată lumea și una nefavorabila pentru toată lumea. Și când spun toată lumea, spun în primul rand propria persoană. Poți alege sa fii tare, sa fii cel mai bun sprijin, ajutor, cea mai calda vorbă, varianta deschisă, cea la care poate apela oricine cu încredere pentru ca emani asta, pentru ca dovedești asta. Saaaau, poți alege sa cedezi, sa tragi linie, sa îl pui pe “nu” în fata, sa cauți o problema la orice situație, sa fii bau bau-ul de care copilul se ferește pentru ca știe ca îl cerți, partenerul se ferește pentru ca nu știe în ce dispoziție te-ar putea găsi după job sau chiar în cursul dimineții, de care colegul se ferește și nu pentru ca nu ai ști sa îl ajuți ci pentru ca nu vrei. Poți fi o persoana axata pe “nu” dar ce satisfacție îți poate aduce asta ca și persoană? Cât de împlinit ești seara când știi ca ai făcut un bine sau ca ai scos răutatea la suprafață?

Sa nu ma înțelegeți greșit, faceți bine necondiționat dar nu fiți fraieri, filtrati și asta. Cântăriți situațiile în asa fel încât orice bine făcut sa va aducă satisfacții personale în primul rand și care sa nu va facă sa așteptați ceva în schimb. Altfel e doar un serviciu contra serviciu, nu e un bine. Iar când în situațiile limita îți vine să dai cu cineva de toți pereții, controlează-te, gândește-te ca… Acestei bufnite ii este testata răbdarea! ?

Puteți mai mult, nu-i asa?

2. Filtrati cuantumul de informație care vine către voi. Nu ai chef sa asculți dramele nimănui? Atunci nu începe sa ii povestești tu toate dramele personale cuiva. Nu ai chef sa auzi toate bârfele, spune stop. Ma ajuta informația asta? Pot trai fără sa îmi pierd timpul ascultând tot felul de situații? Cereți scuze politicos și transmite ca subiectul nu te interesează. Majoritatea doar confirma existenta unor situații demne de criticat, nimic de învățat din ele. Nu pierdeți timpul cu prostii, e atât de scurt. Am eu o replica pentru astea pe care o folosesc aproape zilnic: “Nu îți umple mintea cu prostii.”

Investiți în o carte buna, o plimbare relaxantă, un pui de somn atât de necesar zilele astea, mai ales pentru ten doamnelor!

3. Prioritate. Drum cu prioritate. Probabil de aia exista acest indicator, pentru a ne învăța sa dam prioritate când îl întâlnim. La fel și în viață. Priorități. Aveți n sarcini la job, clasificatile și rezolvatile în ordinea importantei. Ai n sarcini după job? Ia-le în ordinea importantei. Fă-ți eventual un program din timp, de azi pt. mâine. Pregătește-ți hainele pt. dimineață. Exista tot felul de aplicații care va ajuta în acest sens.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

5.  Învățați sa ignorați negativismul. Din păcate nu poate fi eliminat, sunt situații unde nu poți trage linie și sa o iei de la capăt. Sunt situații unde trebuie sa înveți sa trăiești cu astfel de persoane în jurul tău dar dacă te duce mintiuta, poți sa ii “manipulezi”. Cunoaște persoanele din jurul tău, fii cel mai bun în ceea ce faci iar apoi, pana și cel mai hater te va aprecia. Când se termina nu-ul, apare și da-ul. Ai nevoie de puțin timp pentru a rezolva aceste situații.

Nimeni nu îți poate dicta altceva cât timp tu ești o persoana corecta, credeți-mă. Been there, done that.

În cursul vieții m-am împrietenit cu cei mai rai, blamați, duri, dificili oameni. În timp, dacă stai sa ii cunoști, “nu e dracul atât de negru precum pare”. Toți, dar toți, au ajuns sa fie prietenoși nu doar cu mine dar și cu cei din jurul lor. Și nu îmi rămâne decât sa zâmbesc când știu ca am făcut un bine, mult bine.

6. Învățați sa cunoașteți persoanele din jurul vostru, puncte foarte și puncte slabe. Când știi ca cineva a făcut ceva bine, susține-l. Când știi ca a greșit, ajută-l. Când refuza sa te ajute, nu răspunde nimic. Va veni singur sa te întrebe mai apoi dacă ai rezolvat. Răbdare, multa răbdare. Cam asta e secretul.

7. Investiți în voi. Fie ca e vorba despre o mâncare sănătoasă, un tratament corporal, o masca de fata, de par, niște ședințe de masaj, un abonament la sala, alergare în parc (doar a venit primăvară), o ședință de shopping, un film bun, orice, absolut orice va face fericit/a. Eu o ascult pe Andreea Voica! ?

8. Critica, critica, critica. Noi suntem romani, noi suntem romani! Sa nu va mai spun ca sunt cel mai mare critic al meu, după mama! Dar sunt constructive. Ei bine, sunt persoane care nu funcționează asa. Merge o perioada, după care îți întoarce spatele și pleacă. Oricine are nevoie și de vorbe bune. Consider ca dacă schimbați asta în modul de abordare, veți vedea efecte benefice în primul rand pentru voi și apoi pentru mediul în care trăiți. Știu, știu ca romanul e critic la orice. Ai stat 1 min în plus la o coada, se lasă cu scandal. Nu ai plecat la secunda de la semafor la culoarea verde, claxon! Haosul despre care vorbeam, da?

Te critica cineva în acest sens? Zâmbește-i în fata. Îți faci bine în primul rand ție iar apoi, ii crești frustrarea lui! ??

9. NU ridicați tonul. Îmi vine sa ii impusc efectiv pe toți frustrații/frustratele care nici măcar nu au un argument solid, dar, din inferioritate și incapacitatea de a domina o situație, aleg sa ridice tonul. Prostia primează. Într-un conflict de genul, nu ridica tonul ci îmbunătățește argumentul. Iar dacă vezi ca prostia persista, întoarce-te și pleacă. Fără a te încarca negativ, fără a-ți pierde timpul cu cineva care vezi ca e destul de limitat, pur și simplu PLEACĂ. Ia o gura de aer și cauta soluția în alta parte.

9. Faceți bine. Nu țin nici o prelegere legata de religie, dar faceți cât de mult bine. Întotdeauna, dar întotdeauna binele vi se va întoarce, va promit. De obicei se întoarce înzecit. Faceți bine ca să va simțiți mai bine. Cumpărați o legătură de pătrunjel de la tanti de la piață, apreciați munca celor care depun un efort pentru a câștiga bani, susțineți cât puteți situațiile în care va pune viata și în care aveți oportunitatea de a ajuta. Când ai prea mult, împarte, nu aduna. Nu va cer sa împărțiți banii de rata. Va cer sa donați o hainuta pe care nu o mai folosiți. Apropo, în fata Catedralei din Arad, găsiți o toneta unde puteți dona aceste hăinuțe.

10. Am ajuns la ultimul punct din acest articol care ma face sa ma apuc de vlog de când observ ca nu ma pot opri din scris. Sau… Sa ma apuc de scris o carte?

Lăsând la o parte imaginația mea foarte bine dezvoltată dar care trebuie limitata, haideți sa încheiem articolul apoteotic.

Oamenii sunt limitați. Nu oricine își poate depăși limitele. Am învățat asta oferind n ocazii de afirmare, de ridicare la un alt nivel la care m-am trezit cu spatele întors pentru ca “la noi merge și asa”. Ei bine, la mine NU MERGE ȘI ASA. Fac parte din categoria grea, cea de 1% care dacă vede ca nu faci, pune mana și face, cu acceptare ca nu oricine poate face, ca oamenii sunt limitați.

Fa ceva bine pt tine în fiecare zi. Cu ce ești mai bun azi decât ieri? Ai dormit o ora în plus? Ai alergat o ora în plus? Făceți-vă liste de “îndeplinit”, to do lists. Exista sau exista o modalitate prin care îți poți scrie un e-mail cu dorințe de îndeplinit și sa setezi data exacta când vrei sa îl primești ca să vezi câte ai realizat din ele. Avem la dispoziție foarte multe metode… Filtrate, din nou repet acest cuvânt. Din x aplicații, poate doar una e buna. Din 20 de prieteni, poate doar 1 e cu adevărat prieten.

  1. Într-un secol al vitezei, haideți sa îl facem sa fie secolul fericirii! ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.