Paștele la romani in anul 2019

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Vine iepurașul la voi anul asta? Ați fost cuminți? Mic copil fiind, asa am ajuns sa iau contact cu Sărbătorile Pascale ca deh, cu ce sa atragi un copil decât cu cadouri sau cu indragitele pufosenii mâncătoare de morcovi? ?

Am ajuns mai târziu, mult mai târziu, sa înțeleg adevărata însemnătate a acestor sărbători iar la ora actuala le îndrăgesc tare mult atât prin prisma slujbelor care au loc la biserică cât și prin latura mai comerciala plina de cadouri, familie, faimoasa Ruga de la Giroc (Da, tot Andreea Voica va canta și în acest an! ❤️) și alte activitati care au loc în aceasta perioada.

Ce spune biserica?

Pastele din 2019 este praznuit pe 28 aprilie. Pastele este sarbatoarea Invierii Domnului. Pe lângă postul pe care ar fi bine sa îl ținem, îmi amintesc cu o oarecare emoție ca exista un moment în slujba de înviere, momentul meu preferat, care spune asta :

“De este cineva binecredincios şi iubitor de Dumnezeu, să se bucure de această sărbătoare frumoasă şi luminată. De este cineva slugă înţeleaptă, să intre bucurându-se, întru bucuria Domnului său. De s-a ostenit cineva postind, să-şi ea acum răsplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintâi, să-şi primească astăzi plata cea dreaptă. De a venit cineva după ceasul al treilea, mulţumind, să sărbătorească. De a ajuns cineva după ceasul al şaselea să nu se îndoiască nicidecum, căci cu nimic nu va fi păgubit. De a întârziat cineva până în ceasul al nouălea, să se apropie, nicidecum îndoindu-se. De a ajuns cineva numai în ceasul al unsprezecelea, să nu se teamă din pricina întârzierii, căci darnic fiind Stăpânul, primeşte pe cel de pe urmă ca şi pe cel dintâi, odihneşte pe cel din al unsprezecelea ceas ca şi pe cel ce a lucrat din ceasul întâi; şi pe cel de pe urmă miluieşte, şi pe cel dintâi mângâie; şi aceluia plăteşte, şi acestuia dăruieşte; şi faptele le primeşte; şi gândul îl ţine în seamă, şi lucrul îl preţuieşte şi voinţa o laudă.

Pentru aceasta, intraţi toţi întru bucuria Domnului nostru: şi cei dintâi, şi cei de-al doilea, luaţi plata. Bogaţii şi săracii împreună bucuraţi-vă. Cei ce v-aţi înfrânat şi cei leneşi, cinstiţi ziua. Cei ce aţi postit şi cei ce n-aţi postit, veseliţi-vă astăzi. Masa este plină, ospătaţi-vă toţi. Viţelul este mult, nimeni să nu iasă flămând. Gustaţi toţi din ospăţul credinţei; împărtăşiţi-vă toţi din bogăţia bunătăţii. Să nu se plângă nimeni de lipsă, că s-a arătat Împărăţia cea de obşte. Nimeni să nu se tânguiască pentru păcate, că din mormânt iertare a răsărit. Nimeni să nu se teamă de moarte, că ne-a mântuit pe noi moartea Mântuitorului; a stins-o pe ea Cel ce a fost ţinut de ea. Prădat-a iadul Cel ce s-a coborât în iad; umplutu-l-a de amărăciune, fiindcă a gustat din trupul Lui.”

Pe lângă fragmentele prezentate mai sus, mai sunt și alte momente care își au adânc rădăcinile în amintirile mele chiar de când eram micuță. Printre ele cu siguranță este toaca și troparul învierii “Cristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le.”

Cred cu tărie ca adevărată semnificație a acestor sărbători, oricât de contestata ar fi biserica în zilele de azi, tot de aici pornește. Altfel, ce sărbătoriți dacă voi nu credeți?

Punând capăt aici laturii religioase, haideți sa vedem cum se mai pregătesc romanii de Sărbătorile Pascale.

Cumpărăm mult. Mult și prost.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

An de an aud la știri cum ca s-a aruncat foarte multa mâncare, ca deh, romanul pregătește o masa de 1000 de lei dar tot cu un stomac mănâncă! ca doar nu om fi devenit bovine sa avem 4 compartimente ale stomacului la care trebuie sa le facem plinul. ? Oricât de multe sfaturi am primi, cum ca ar trebui sa mancam cu grija, moderat, vin faimoasele reclame cu colebil, triferment care vin în sprijinul supermarketurilor și nu ii lasă la greu. Perfect combo! Și uite asa câștiga ambele, mai puțin noi și sănătatea noastră!

Ma fac și eu vinovată, pardon suferinda de febra asta a cumpărăturilor. Chiar ma gândeam zilele trecute ca în trecut ma bucuram mult de aceste cumpărături. Eu încă o fac. Problema e ca undeva la 70% din oamenii de la piata/supermarket sunt mereu iritați, supărați, nervoși, certăreți. De ce? De ce ne lăsăm mereu copleșiți de probleme? Oare unde s-a pierdut bucuria?

Curățenia. Nu știu cum e la voi dar la noi e cu cântec.

De obicei curățenia de primăvară coincide cu perioada de înaintea Pastelui. Și-apoi de la schimbatul garderobei (trecerea la cele de vara), curățenie generala în casa, spălat de perdele, etc. toate au loc într-un ritm alert amestecat cu mai sus menționatele cumpărături. Îmi place totuși liniștea de vinerea după masa. Atunci cam toate sunt în ordine, parul e vopsit, unghiutele făcute și de aici începe latura religioasa, vineri seara Prohodul Domnului iar sâmbăta slujba de înviere. Mama m-a învățat sa pregătesc toate din timp, fără ultima 100m.

Vopsitul ouălor. E atât mult kitch pana și în felul în care se decorează ouăle de Paște încât în ultimii ani tind către un rosu perfect. Încă nu am ajuns sa obtin culoarea asta dar mai încercăm. Tradiție sau nu, romanii ciocnesc ouăle de Paște cu tradiționalele:

“- Hristos a înviat!

– Adevărat a înviat!”

Familia.

Fie ca e vorba de masa de Paște, de cadouri, de timp petrecut împreună, faceți-o cât mai des. Fiți uniți. Bucurați-vă unul de altul. Viata e atât de scurta! Faceți în asa fel încât cei de lângă voi sa se bucure ca va au aproape. Vizitați rudele, prietenii, mai ales familia. Pentru unii membri contează enorm de mult sa va știe aproape.

Nu as vrea sa închei acest articol altfel decât indemnandu-va sa va îndreptați spre adevărata însemnătate a acestei sărbători, sa fiți mai buni, mai înțelegători și mai răbdători (marele minus al acestui secol)!

Ahh, și sa va aducă iepurașul tot ce va doriți sau pe cine va doriți! ??

Leave a Reply

Your email address will not be published.