Ruga Giroceana 2019 – ziua 1

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Hristos a înviat! ?

Nu aveam cum sa încep acest articol decât ca salutul creștin care se leagă inclusiv de subiectul nostru de astăzi.

Va spuneam eu în trecut ce înseamnă de fapt o ruga, de fapt aici găsiți articolul în întregime unde sunt menționate și cele 3 rugi din Timișoara care consider eu ca sunt cele mai importante sau mai renumite.

Termenul de “ruga” și nu “nedeie” este specific Zonei Banatului. Imediat după Paște, în cazul nostru în fiecare an de Paste(Ruga de la Giroc), în satele bănățene încep rugile. Practic ruga se tine de obicei la data sfințirii bisericii, de obicei într-o sărbătoare dedicata unui sfânt.

Pentru a nu va plictisi prea tare cu tot ceea ce înseamnă o ruga, am găsit aici cea mai buna explicație pentru cei interesati.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

https://m.facebook.com/notes/folclor-bănăţean/ce-este-ruga-în-banat-şi-cum-petrec-bănăţenii/461482847282407/

Bănățenii sunt chemați deci, ca în fiecare an, sa petreacă la cea mai mare sărbătoare a localității, la de acum vestita Ruga Giroceana, alături de cea mai îndrăgita solista de muzica populara, Andreea Voica.

Și confirm spusele cu “vestita Ruga Giroceana” pentru ca, spre deosebire de anul trecut, am văzut mulți tineri din Arad prezenți la acest eveniment. Probabil mijloacele de socializare și faptul ca Andreea anunță mereu viitoarele evenimente (pe insta stories sigur sunt toate) prin intermediul lor, au dus la un număr cât mai mare de participanți chiar și în ciuda vremii capricioase.

Și dacă la Arad a plouat torențial toată ziua, la Giroc e ruga și cineva acolo sus știe asta. Drept dovada, aveți mai jos imaginea cu care ne-a întâmpinat evenimentul chiar de la ora 19:00. În alți ani începea mult mai târziu, dar dat fiind faptul ca vremea e cum e, probabil ca s-a ales în asa fel programul.

Și cum rugile țin pana noaptea târziu, pana la minunatul show de artificii, aici aveți și atmosfera de după asfințitul soarelui.

Ne revedem azi, a doua zi de Paște, la aceeași frumoasa ruga din Banat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.