Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Am fost întotdeauna foarte legată de oameni, de locuri și tocmai din acest motiv astăzi am decis să o luăm la pas prin orașul meu natal.
Încercând să mă informez un pic despre Orașul Arad din surse mai oficiale decât propria-mi persoană, am aflat că scrisul afișat pe clădirea Primăriei din Arad e de fapt motto-ul orașului “Via Veritas Vita” care se traduce “Calea, adevărul și viața”. N-aș vrea să vă plictisesc prea mult cu informații pe care le găsiți oriunde pe internet. Aradul, după cum bine știți, este un oraș situat în extremitatea vestică a României, fiind străbătut de Râul Mureș. Astăzi vom explora puțin din clădirile foarte instagramabile și superbe cu care se mândrește orașul nostru.
Aș zice să o luăm totuși în ordinea traseului pe care am ales să îl parcurg în conceperea acestui articol. Am urcat pe Malul Mureșului pornind din cartierul în care locuiesc (Micalaca) dotată cu o pereche confortabilă de pantofi sport pentru că știam ce ma așteaptă.
Da, avem și piste pentru biciclete și se pare ca nu mai ducem lipsa de strictul necesar (coșurile de gunoi) care lipseau cu prisosință cândva. Tot în această zonă avem 3,4 parcuri care în zilele însorite sunt pline de copilași, animaluțe de companie.
Vreau sa menționez încă de aici ca pozele nu au fost deloc modificate, pur și simplu asa au fost surprinse. Malul Mureșului este locul ideal unde spre seara ne putem bucura de aer curat și liniște. Merge de minune după o zi de oboseală și stres. Practic o plimbare pe aici, te scapă de gândurile cotidiene.
Tot în această zonă a orașului s-a deschis în această vară “La Bottega“, o locație care sunt convinsă că a ajuns să fie atât de bine cotata în mare parte datorita lui Bogdan. Sunt ferm convinsă că din punct de vedere profesional este foarte bine pregătit și, atunci când se ocupă de promovarea unui local, rezultatele muncii sale nu întârzie să apară. Astfel serile #pemal adună tare multă lume încât cu greu mai găsești o masa liberă chiar dacă localul în sine este destul de încăpător.
Încheiem partea asta a orașului cu o construcție relativ recentă. Vreo 2 anișori sa fie oare? E vorba despre pasarela care leagă Malul Mureșului de Ștrandul Neptun (cândva foarte renumit). Îmi amintesc și acum, în puținele mele tentative de a ajunge la ștrand, cât de frică îmi era să traversez pe vechiul pod, care părea sa fie luat de Mureș în orice secundă. Să nu mai menționăm că pe alocuri lipseau unele bucăți din lemnul podului. Acum avem pasarela, colorată chiar.
Prima oprire a fost la Palatul Cultural sau Filarmonică, cum o știu arădenii.
Palatul Cultural este unul din edificiile cele mai reprezentative ale Orașului Arad, impresionanta clădire fiind ridicată între anii 1911-1913 după planurile arhitectului arădean Lajos Szantay. Toate detaliile despre istoria clădirii, a evenimentelor culturale care se desfășoară în cadrul Filarmonii de stat le găsiți aici. http://www.filarmonicaarad.ro/
Am continuat cu o altă clădire impresionantă a orașului nostru, de fapt două, care se află în vecinătate. E vorba despre Teatrul Clasic “Ioan Slavici” și Biserica romano-catolica “Sfântul Anton de Padova”.
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” este un edificiu din municipiul Arad. A fost ridicat între anii 1872-1874 în stil neoclasic. În anii 1958-1960 au loc importante lucrări de modernizare în timpul cărora se realizează actuala fațadă a Teatrului.
Biserica romano-catolică „Sfântul Anton de Padova” este un lăcaș de cult din orașul Arad. A fost ridicat între anii 1902-1904 de către arhitectul arădean Milan Tabacovici. A fost sfințită în anul 1911. Lăcașul de cult are elemente reprezentând stilurile clasicist, baroc și renascentist.
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Nava bisericii are o lungime de 43 metri, o lățime de 17 metri. Deasupra intrării se află o copie a statuii Pieta. Crucea de pe cupolă se află la o înălțime de 56 metri.
Am continuat traseul pe bulevardul orașului unde recunosc că mi-aș dori să fie mult mai multe magazine, buticuri, terase, etc și am ajuns la clădirea cea mai edificatoare a Orașului Arad, aici la Kilometrul 0.
Palatul Administrativ din Arad este o clădire construită între anii 1872-1875, care astăzi adăpostește Primăria Municipiului Arad. Clădirea reprezintă una dintre operele semnificative ale arhitecturii eclectice din Arad. Fațadele regulate sunt ritmate și decorate de elemente clasiciste, iar rezalitul central al fațadei principale are bogate referințe neorenascentiste. Stilul clădirii îmbină neorenascentismul flamand cu stilul primăriilor medievale târzii. Planul clădirii este în formă de “U”, cu un turn central înalt de 54 m iar orologiul din turn, adus din Elveția în anul 1878, are un mecanism care la oră fixă cântă Oda Bucuriei de Ludwig van Beethoven.
În apropierea primăriei, la aproximativ 200m găsiți o clădire care impresionează prin arhitectura superbă cu care ne încântă privirile. E vorba despre Biserica Roșie, un monument istoric și de arhitectură din municipiul Arad. Edificiul servește drept lăcaș de cult al Bisericii Evanghelice-Luterane, cu servicii divine în limba maghiară.
Denumirea vine de la finisajul exterior din cărămidă aparent șlefuită. Lucrările pentru construirea bisericii au început în martie 1905, fiind conduse de arhitectul arădean Ludovic Szantay, autorul proiectului, și s-au încheiat în septembrie 1906, când a avut loc sfințirea.
Să știți că și străzile din Arad sunt instagramabile. Avem un perete plin de iedera care în timpul zilei este și mai spectaculos. Asta e ceea ce am reușit sa obțin la ceas de seară. Faimosul perete se afla la nici 50m de Biserica Roșie. Practic cam toate aceste clădiri le găsiți pe bulevardul orașului.
O sa închei practic acest mini tur al orașului cu un loc drag sufletului meu.
Catedrala „Sfânta Treime” din Arad este o catedrală ortodoxă, sediul scaunului arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Aradului. Edificiul adăpostește, de asemenea, o parte din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur. Piatra de temelie a catedralei arădene a fost așezată în anul 1991 de către Timotei Seviciu, episcopul Aradului. Catedrala a fost târnosită de către Patriarhul Daniel la data de 6 decembrie 2008, iar la 28 noiembrie 2009 a devenit catedrală arhiepiscopală.
Ia stați așa! Credeați ca o sa uit de străduța acoperita cu luminițe care atrage în weekend arădenii mai ceva ca un Street food festival? Nici vorba!
Pana data viitoare, vă îndemn și pe voi să mergeți acolo, peisajul e idilic. Vreau doar să vă îndrum într-acolo în weekend, când devine pietonală. Deocamdată în timpul săptămânii se circula și cu mașina și se pare ca nici nu se aprind beculetele. Sfat prietenesc, pentru a vă bucura de această priveliște, mergeți doar în weekend.
Cum vi se pare orașul văzut prin ochii mei? Ați avut ocazia sa vizitați Orașul Arad? Care obiectiv din cele prezentate mai sus vi se pare cel mai spectaculos? Aștept răspunsurile voastre în secțiunea de comentarii de mai jos.
Rămâneți pe aproape! Urmează încă un articol de promovare a Aradului. ?
Eu locuind în partea estică a țării, nu am ocazia să vizitez orașele vestice precum Arad, Timișoara, dar tare mi-ar plăcea, mai ales, după ce am admirat fotografiile minunate realizate de tine.
Minunata prezentare, insotita de fotografii la fel de graitoare. Iti multumesc frumosc ca m-ai ajutat sa vizitez din spatele ecranului o parte din orasul tau. Imi doresc sa reusesc sa il vad si pe viu candva si poate chiar sa ne bucuram de o cafea impreuna! 🙂
Cu drag! Cat e vorba de cafea, oricând! Te și duc la cel mai atractiv punct turistic. Urmează în curând pe blog un articol despre el, dar și despre cafeaua băută în Arad. ??
Chiar dacă nu am avut ocazia să îl vizitez, articolul tău m-a purtat prin el. E minunat!
Nu am ajuns în Arad, până acum. Dar este pe listă 🙂 Îmi plac foarte mult fotografiile din articol.
Ce fotografii faine! N-am vizitat Aradul pana acum, dar nu se stie cand ajung acolo. Foarte faine fotografiile de la obiectivele turistice 🙂
Am o prietena din copilarie si inca de atunci ma tot invita la Arad, nu am ajuns insa imi doresc sa o fac, stiu ca Aradul si Timisoara sunt frumoase
Aradul e chiar frumos, l-am descoperit si noi cu ajutorul unor prieteni, am fost surprinsă si de mancarea buna!
In Arad nu am ajuns niciodata, orice oras are farmecul sau, imi place aerul orasului.
Pare foarte frumos Aradul. Imi place mult cum l-ai surprins. ??
Fiecare oraș din România este frumos. În Arad am fost o singură dată, când eram copil, ar trebuie să mai vizitez acest oraș superb.
Auzisem de la niște colegi ca Aradul este frumos dar acum m-ai convins cu articolul ca este minunat.
Nu am ajuns încă la Arad, dar nu este tarziu. Va trebui să-l trec in wish listul destatiilor must.
Am fost o data in Arad si stiu ca si mie mi s-au parut tare frumoase cladirile.
Nu am fost niciodata in Arad, dar pare un loc frumos in care ai ce vizita.
Este superb, ai dreptate. O singura data am oprit in Arad si tin minte ca m-a impresionat
Din pacate eu cand ma gandesc la Arad ma si vad in vacanta peste hotare. Cred ca o singura data m-am oprit in Arad ca sa dorm pentru o noapte pentru ca aveam un drum mai lung
Arad – Orașul meu de suflet !