Azi ne încântă Vlăduța

Bună găsit și Doamne ajută!

Am ales să încep acest articol exact cu salutul cu care ne-a întâmpinat îndrăgita solistă de muzică populară Vlăduța Lupău cu ocazia zilelor comunei Grăniceri. Până să ajungem la momentul cu pricina, haideți să mai povestim un pic.

Am participat ieri alături de locuitorii comunei dar și de mulți alții veniți din împrejurimi și mai ales de bucățica din inima mea, bunica, la acest festival.

Îl numesc festival pentru că asta și este, numele oficial fiind “Festivalul Bujorii Graniceriului”.

Cine sunt Bujorii Grăniceriului? E vorba despre un ansamblu care a fost înființat în 9 ianuarie 2009 sub îndrumarea Doamnei Fericean Camelia. În ultimii 10 ani de când au început activitatea, copiii au învățat dansuri populare și încet, încet unele obiceiuri care s-au cam pierdut în timp.

Ca de fiecare dată, zilele comunei se desfășoară în apropierea bisericii, despre care vă spuneam într-un articol mai vechi ca are o amplasare deosebită față de alte biserici, pe o colină. Discutasem zilele trecute cu cineva de vârsta bunicilor mei, un om tare cult căruia îi voi dedica un articol viitor și care lauda și el biserica din Grăniceri tocmai datorită amplasării. Dacă mi-aș aminti și numele celui care a gândit această amplasare, cred că deja ați spune ca nu mai sunt blondă, l-am uitat bineînțeles. 😐 Sper că va dați seama din fotografie cam la ce înălțime se află biserica.

Tot în apropierea bisericii se află terenul de fotbal unde au fost amplasate câteva tarabe. Ceea ce mă bucură pe mine sau ceea ce asociez eu cu copilăria și zilele comunei din anii deja apuși, este de fapt ringhișpilul. Am văzut că și frumusețea de verișoară mai mică s-a bucurat de el în acest an. Cum nu știți ce e ăla “ringhișpil”?

Tir sportiv, roata norocoasă, tarabe cu fel de fel de nebunii, plimbări cu poneiul și mai ales mâncarea nelipsită de la acest gen de festivaluri, toate au fost bifate la zilele comunei din acest an. Ahh! Și mai ales soarele! Acesta a fost mai mult decât prezent.

În fiecare an organizatorii au încearcat să invite interpreții cei mai în vogă, astfel, și în 2019 numele sonor al Vlăduței Lupău a atras mulți participanți la zilele comunei.

A fost prima dată când am văzut-o pe Vlăduța în realitate și sunt convinsă că nu e doar o părere singulară, dar caracterul ei este în asentiment cu melodiile cântate cu atâta bucurie. A coborât și de pe scenă pentru a fi mai aproape de oameni dar ne-a și încântat cu melodia pe care eu o asociez cu bunica și cu numele “Maria”.

O să vă las și doua filmulețe care sa explice mai bine atmosfera pe care o creează Vlăduța la evenimentele la care ne încântă.

Mă bucur de fiecare dată când am ocazia să merg la astfel de evenimente, pe mine personal mă deconectează, și în zilele în care trăim pline de stres și agitație, aceasta e una din metodele de “deconectare” care mi se potrivește de minune.

Vă place și vouă Vlăduța Lupău? 🙂

21 Comments

Add Yours
  1. 1
    Adrian Pintea

    Felicitări!E frumos că cineva mai scrie despre Otlaca,un sat pierdut în Câmpia de Vest,unde am petrecut toate vacanțele și am trăit momente frumoase alături de prieteni!

  2. 5
    Ruxandra

    Nu ascult acest gen de muzică, nu m-am înțeles niciodată cu muzica populară, dar fiecare cu gusturile lui, nu judec pe nimeni.
    Pe mine m-au atras acele leagăne, ce mult a trecut de când nu m-am mai dat…

  3. 8
    Denisa

    Am fost colega de facultate cu Vlăduța, o cunosc suficient de bine. Nu ii ascult melodiile dar pare ca a urmat si ea alta cale, nu in spre domeniul pe care l-a terminat😊.

  4. 11
    Mirela Marin

    Imi plac aceste festivaluri unde se mai pot promova cat de cat traditii, oameni, sate.
    Abia astept sa ajung prin zona Maramuresului in care mi-am propus sa plec zilele urmatoare sa particip la ceva de genul.

  5. 14
    Ioana

    Foarte frumos festivalul, chiar mi-ar fi placut sa particip!
    Pe Vladuta nu o stiam,insa ma bucur tare mult ca am descoperit-o prin intermediul tau.

Leave a Reply

Your email address will not be published.