Descoperim Aradul – part 2

Bine v-am regăsit cu ocazia unui nou articol despre al meu oraș natal. Spre rușinea mea, azi vom vorbi despre 3 locații de vizitat în orașul Arad, pe care și eu le-am oarecum descoperit recent, sau mai bine zis vizitat recent.

La fel cum procedez cu absolut orice îmi oferă viața, adică mă bucur orice, cât de mic, cât de neînsemnat pentru unii, așa am hotărât să concep și aceste articole de promovare a Aradului. La finalul acestui articol am în schimb o dorință pe care sper că mă veți ajuta sa o îndeplinesc.

Dacă data trecută v-am prezentat o mică parte din clădirile instagramabile, și astea doar la ceas de seară, astăzi trecem la ceva mai palpabil, educativ, de vizitat în Arad.

Muzeul din Arad

Situat în Piața George Enescu, nr. 1, Complexul Muzeal Arad are porțile deschise în intervalul orar 9-17, mai puțin lunea. Din păcate în perioada 15-16 august, când consider eu ca ar fi imperios necesar să fie deschis, muzeul are porțile închise.

Nimic nou sub soare referitor la acest muzeu. Mă duceau ai mei încă de când eram mititica, același vultur împăiat, aceeași peșteră care pe atunci părea tare mare, aceleași exponate.

Marea mea surpriză a fost descoperirea unei alte părți ale muzeului și anume, partea legata de istorie.

Și vaaaaaai când am văzut aceste superbitati, mi-a venit în minte un singur nume, Andreea Balaban, cea mai mare amatoare de vintage. Doamne, Doamne, cum mi-a crescut inima văzând aceste haine și accesorii. Deja m-a cucerit! Exponate foarte bine păstrate, îngrijite, readuse la viață măcar prin prisma dainuirii în timp printre noile generații în acest mod.

N-o să vă dezvălui aici tot ce oferă această portiță spre partea legată de istorie a muzeului din Arad, dar o să închei această parte cu o reproducere a biroului unei oficialități.

Mănăstirea Sfânta Maria din Radna

Mănăstirea Radna după cum o cunosc arădenii, se afla în Localitatea Lipova din Județul Arad și aparține cultului romano-catolic, fiind principalul loc de pelerinaj din Diaceza de Timișoara.

Este într-adevăr superbă și merită să dați o fuga până la Lipova într-un weekend.

Vă amintiți telenovele la care ne uitam când eram mici? Ei bine, inclusiv locul acela în care catolicii se spovedeau, aici se poate vedea în realitate și pe ale noastre meleaguri.

Aici aveți și locul destinat spovedaniei despre care vă spuneam mai sus și un coridor unde sunt chiliile, bănuiesc.

Fotografiile vorbesc mai mult decât aș fi eu capabilă sa descriu această locație.

Save the best for the last. E o zicală renumită de care am ales sa țin cont astăzi. Pai nu v-am spus eu ca Aradul e frumos?

Turnul de apă

În spatele meu 😁

Mi-am permis să preiau descrierea acestuia de pe Wikipedia deoarece recunosc că nu sunt capabilă să îi fac o prezentare atât de frumoasă și mai ales concretă.

Turnul de apă are o capacitate de înmagazinare de 300 mc, o înălțime de 34 metri și a fost construit în anul 1895, pentru aprovizionarea cu apă a orașului și pentru semnalarea incendiilor, motiv pentru care a fost ridicat în vecinătatea cazărmii pompierilor. La momentul construirii, a fost cea mai înaltă clădire a orașului. Este o construcție masivă din piatră și cărămidă, care se remarcă prin decorația balcoanelor și a ferestrelor. Turnul a servit în sistemul de aprovizionarea cu apă al orașului până în anul 1956.

Din 1990 turnul este în proprietate particulară, găzduind galeria de artă “Turnul de apă”, care are o expoziție permanentă a apei, și multe expoziții de artă sau tematice.

Spațiul expozițional se întinde pe 5 nivele: 

 • la etajul I sunt organizate expoziții temporare ale artiștilor plastici.
 • la etajul II sunt prezentate lucrări ale anilor ’70 – ’80, realizate de pictori arădeni.
 • la etajul III este expoziția Apa domestică, care prezintă modurile în care oamenii au utilizat apa de-a lungul timpului.
 • la etajul IV se prezintă tradițiile pompierilor din Arad și modul în care s-a făcut alimentarea cu apă a orașului de-a lungul timpului.
 • la etajul V se găsește rezervorul de înmgazinare al apei, cu o capacitate de 300 mc, în care acum se poate urca pe o scară.

Domnul care ne-a prezentat Turnul de apă merita nu 10 lei cât e intrarea la obiectivul turistic, ci 1000 de lei (pe principiul “Cine nu are bunici să vină la Turnul de apă din Arad”) . În vârstă de 80 de ani, este în primul rând omul lângă care îți dorești să iei loc pe o bancă și sa stai câteva ore la povești. E bunicul (sper că e bunic) foarte deștept pe care îl asociez cu ai mei bunici tocmai pentru că zicea ca ar cunoaște oameni de la Otlaca (vechiul nume al stalui unde locuiesc bunicii mei). Într-una din expozițiile de la un nivel al turnului m-a și pus sa recunosc fântâna de la Grăniceri, te face sa te simți ca un nepot pus la încercare de bunic, dar doar pentru a-l învăța câte-n lună și-n stele. Bunicul, pentru că așa am ales să îl numesc azi, ne supunea la tot felul de teste “știți ce e asta?”, “Asta la ce se folosește?”,” Făcea bunica săpun la Grăniceri? Din ce îl făcea?”,”De ce toate ulcioarele au o bilă înăuntru?” iar la cele la care nu știam răspunsul sau nu îl nimeream, ne răspundea cu drag. Se vedea ca îl pasionează ceea ce face și se citea bucuria în ochii lui că cineva i-a trecut pragul.

Nu v-am spus ca înainte să vizităm turnul ne-a și ținut o prezentare, cu arătătorul ca și pe vremuri, despre istoria Turnului de apa? ❤️

Haideți sa vedem și câte puțin din ce ne prezintă expozițiile până a ajunge efectiv în bazinul cu apă.

Ați avut și voi păpuși de la Arădeanca? Eu încă mai am!

Ceea ce mi-a plăcut a fost că urcatul în turn se face pe niște scări care sunt mult mai îngrijite decât cele de la Turnul Sfatului din Sibiu, accesul fiind mai ușor decât acolo și în ceea ce privește balustrada dar și în ceea ce privește spațiul de urcare și coborâre. Cred ca e mult mai ușor pentru fluxul pentru a face acestea simultan decât la Sibiu.

Am văzut fel și fel de fântâni, primul răcitor cu gheață, cum era dușul pe vremuri, etc. dar pe toate acestea vă las sa le descoperiți singuri, la Arad. Noi purcedem către atracția principală a turnului, bazinul.

Evident sub o forma oarecum ovală, mare ne-a fost mirarea când ne-am dat seama că pentru a vedea orașul de sus, vom păși efectiv în bazin.

O să închei cu locul de unde se vede cel mai frumos Aradul de sus, din Turnul de apă.

Părerea mea generală despre turismul din Arad este că are porțile închise. Haideți dragi autorități să fim mai deschiși. La borcanul cu miere care are capacul pus, nici musca nu trage. Haideți sa ne deschidem porțile pentru că avem ce promova!

Lansez aici o provocare: Haideți să umplem Turnul de apă cu oameni! Promit să mă alătur. Facem un eveniment prin care să îi umplem inima de bucurie domnului prezentat mai sus? Cine vine cu mine la Turnul de apă?

19 Comments

Add Yours
 1. 2
  Rox

  As veni daca n-as fi atat de departe. N-am avut ocazia sa vizitez Aradul, aveam de traversat tara de la est la vest. A fost o placere sa-ti citesc articolul!

  • 4
   cristinab

   Asa e, dar în ziua de azi îmi amintesc ca citisem pe unul din blogurile din comentarii, răbdarea e o virtute. 🙂

 2. 5
  apetrei camelia

  Cate locuri pline de istorie contine Aradul asta <3 se merita vizitat! 🙂 Tare mult as vrea sa ajung prin Arad sa vad aceste minunatii si da, cand am citit articolul acesta al tau si gandul meu s-a dus repede la Andreea Balaban<3

 3. 12
  Madalina Marincas

  Mă bucur că ai revenit cu o continuare a articolului despre Arad. Cât despre provocare, cred că poți face echipă faină cu cei care-s puțin mai aproape de tine 😀
  Sau dacă îți surâde să facem ceva similar în Cluj 😀

 4. 17
  Daniela Oţet

  Vreau și eu, vreau și eu.
  Mi-am propus și eu anul acesta să vizitez mai multe orașe și să încerc cât mai multe lucruri noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *