Arome de toamnă

Bine ai venit toamnă!

Eram în pauză la locul de muncă într-o dimineață rece de august. Nici zilele nu mai aveau gust din cauza concediilor deja pe terminate. Nu știu cum sunteți voi, dar eu am obiceiul de a asocia anumite mirosuri cu unele momente, oameni, trăiri. În dimineața cu pricina cineva de prin vecini, mai friguros decât mine, făcea foc în sobă. Și uite așa s-a născut ideea care conturează articolul de azi. Bine v-am regăsit cu prilejul primului articol cu mirosuri tomnatice!

1. Asociez deci mirosul fumului emanat de un horn cu frigul, cu toamna târzie și cu nasul care ne îngheață dimineața și “cojoacele” de care scăpăm până la amiază.

2. Vanilia. În primul rând trebuie sa știți că o detest. Din păcate, odată cu răcirea vremii, ne invadează mirosurile mai tari, atât în materie de parfumuri, fel și fel de lumânărele, săculeți parfumați pentru casă sau mașină. Oricât de mult le-ar place unora acest ingredient, eu îl asociez cu esența de vanilie, cea pusă în recipientul asemănător mostrelor de parfumuri, pe care copii mici fiind îl foloseam pe post de parfum. 😂 Cred ca aici am rupt noi prietenia.

Parfum de copilarie

3. Scorțișoara. La fel de puțin îndrăgită ca și dulcele de mai sus, dar adorata într-o delicioasă plăcintă cu mere. Asociez deci mirosul de scorțișoară cu plăcinta cu mere proaspăt scoasa din cuptor peste care se presară zaharul pudră. Deja salivez!

4. Nucii. Îmi amintesc că mâncăm nucile încă de când erau verzi cu teamă de a nu rămâne cu mâinile verzi pentru că începea școala. Și Doamne cu câte soluții ne spălau mamele să scape de verziciunea de pe mâini! 😅 Asociez mirosul de nuci, fie ele verzi sau deja coapte, cu începutul anului școlar.

5. Castane coapte? Aaa… E festivalul vinului, nu-i așa? N-am fost niciodată fana lor, le-am și încercat dar nu sunt pe gustul meu. În schimb, nu cred că există vre-un festival al vinului de la care să lipsească această “gustarica”.

6. Ați făcut și voi vin alături de bunici? Nici eu. Dar am gustat din cel făcut de vecini. Avem la Grăniceri, la bunici, o vie care acoperă toată curtea și care e de mare ajutor în timpul verii. Mai apoi, spre toamnă, îi dă mari bătăi de cap bunicii în fiecare dimineață din cauza frunzelor. Am regretat întotdeauna faptul ca bunicii făceau țuică și nu vin din struguri. Asociez deci mirosul strugurilor, mai ales a celor aromați, cu vinul atât de necesar după unele zile epuizante la locul de muncă. Rosé?

7. Prunele coapte și țuica. Îmi place enorm de mult să iau contact cu întoarcerea la origini, cu felul în care încă se prepară anumite alimente/băuturi “home made”. Mi-ar place foarte mult să asist la seara de la cazan unde se prepară țuica din prunele culese pe tot parcursul toamnei.

8. Vinete coapte? Nu sunt amatoare de salata de vinete, deși recunosc că am descoperit recent varianta de salata de vinete cu maioneză. Da, e altceva! 🥰 Totuși, asociez mirosul de vinete coapte cu zacusca, la fel de îndrăgită de către romani.

9. Roșiile coapte în exces înseamnă? Exact. Înseamnă bulion. Rar, ce-i drept, dar îmi amintesc că o ajutasem când eram mai mica pe bunica la întregul proces, de la tăierea roșiilor cu mâna, cu mașina pana la fiertul acestuia, introdusul în sticle și așezarea lor “în haine”. Bănuiesc că la oraș nu se mai practică ultima etapă, cea cu fiertul “în haine”, dar sunt convinsă că cei din zonele rurale știu despre ce vorbesc.

10. Mirosul ploii de toamnă. Ei bine, asta e grea, e multă nostalgie, e senzația de sfârșit și început, de înfrigurare și multă, multă meditație. Sunt zilele în care te întorci de la locul de muncă și stai cu geamul deschis ascultând stropii de ploaie rece. Simțiți și voi încărcătura?

Dar heey! Lăsăm depresia la o parte, doar am o pereche de cizmulițe de ploaie care se așteaptă purtate. 💖

Ce alte mirosuri asociați cu toamna? Cum scăpați de melancolia specifică anotimpului?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *