Escapada la Gyula

Am cam mișunat prin împrejurimile Aradului în weekenduri, dar foarte rar am și trecut granița la vecinii din Ungaria.

Și cum vă spuneam că cel mai frumos loc din lume e acolo, în casa bunicilor, la Grăniceri, am ales sa mergem în acest weekend și la vecinii de peste graniță. Norocoși din acest punct de vedere, satul bunicilor e situat chiar la 3,4 km de granița efectivă cu Ungaria și sâmbăta se poate trece și pe acolo, evitând ocolirea pana la Vama de la Varsand și eventualele cozi aferente unui punct de frontieră.

Sa mergem deci, la Gyula!

Mai mult decât pasager, am revenit la postura copilului care stă în spate în mașină și surprinzător, uneori chiar îmi este dor!

Gyula/Giula/Jula deja googleul m-a amețit. Oricare ar fi denumirea corectă, arădenii îl cunosc drept Gyula, un oraș din Județul Bichiș din Ungaria.

Ce fac arădenii la Gyula? Merg la piață sau merg la ștrand. 😂

Și ca să nu ne de zicem de cele menționate mai sus, am fost la piață! Din păcate, față de renumitele prețuri de alta dată (cele foarte mici comparativ cu România), se pare că situația s-a aliniat oarecum. Poate singurul atu pe care îl au vecinii noștri e gustul. Chiar dimineață îmi lauda bunica într-un mare fel un preparat culinar cumpărat în weekend pe care l-a mâncat a doua zi.

Era sa trec de acest mic capitol fără a consemna și activitatea nr. 1 a românului când merge la piață. Nu, nu e negociatul, nici măcar cumpăratul. Tot la mâncare ne oprim. Și ca un adevărat fashion blogger wannabe, așa se mănâncă la piață.

Referitor la caracterul localnicilor, rămân la cele 2 etichete puse întotdeauna, cu riscul de a fi criticată. Oamenii sunt mult, mult mai educați și mai evoluați dar mai răi cu vizitatorii.

Și dacă mai sus vă spuneam de ștrand, cu siguranță nu m-au nimerit cu această ofertă tentantă. Pentru amatorii de așa ceva, recomand oricând ștrandul de aici. Pentru cei care preferă altfel de obiective turistice, astăzi mergem la castel.

Cetatea Medievala din Gyula și Bastionul Cetății

Construită în secolul XV-lea, este singura cetate din cărămidă rămasă neatinsă dintre cetăţile din câmpie. Începerea construcţiei se leagă de numele nobilului Maroti Janos din Macso, iar finalizarea sa de numele lui Corvin Janos. El a construit rondela numită Bastionul Corvin, care se află în apropierea porţii de la Kerecseny.

După asaltul de la 1566 oraşul a fost sub influenţă otomană timp de 129 de ani, abia în 1695 reușindu-se alungarea turcilor din ţară. În cele din urmă, în timpul lui Harruckern Janos, cetatea a funcţionat ca şi loc pentru manufacturarea berii şi a pălincii, şi chiar ca şi închisoare. Dintre cele 7 camere, una reprezintă arhiva şi sala de şedinţelor consiliului judeţean. În 2005 cetatea se reînsufleţeşte fiind renovată și deschisă publicului larg, în muzeul cetăţii, vizitatorii având ocazia de a cunoaşte istoria militară a cetăţii, în capela Cetății se oficiază nunţi şi botezuri, iar cei interesaţi în plăcerile culinare o pot practica în vinăria în stil din evul mediu, în sala cavalerilor, unde trecutul și modernul formează un spaţiu adecvat pentru conferinţe şi alte evenimente.

Orar de funcţionare

Marți – Duminică 10:00 – 18:00
Luni închis

Tururi cu ghid: luni-duminică, 10.30am, 1.30pm

Bilet de intrare 1800 HUF
Bilet de grup (de la 10) 1700 HUF
Bilet de reducere 900 HUF
Bilet la grup de bilete (de la 10) 850 HUF

Având in vedere că vizita a fost relativ scurtă, deși a durat aproximativ 5 ore și din cauza faptului ca granița era deschisă doar pana la ora 17:00, ora României, cam acestea ar fi punctele care se merită a fi menționate din aceasta mini excursie. Singura achiziție din această escapadă este aceasta pufoșenie în superba culoare verde smarald, pe care o cautam de ceva vreme.

Și pentru că excursia a fost relativ scurtă, condiționată atât de fusul orar cât și de intrarea în țară, vreau sa punctăm doar atracțiile principale ale acestui orășel, în speranța că vă vor oferi o variantă plăcută de petrecere a timpului liber în weekend.

Băile cetății și parcul acvatic

Băile Cetăţii se mândresc cu o suprafaţă de apă de cca. 5 000 m² şi în total 16 bazine. Apa termală de 72 °C ce izbucneşte la suprafaţă de la o adâncime de 2005 m este recomandată în primul rând la tratarea bolilor aparatului locomotor, bolilor nervoase localizate, la tratamentele de reabilitare în urma accidentelor şi post – operatorii şi la bolile inflamatorii de natură ginecologică. Apa termală cu conţinut alcalin – hidrogen-carbonat – florid și datorită acestui conţinutului ridicat de minerale are o nuanță maronie.

Castelul Almasy

Spre deosebire de alte expoziţii care pot fi vizitate în zilele noastre, la Castelul Almásy, cu ajutorul unor instrumente interactive unice, puteţi învăţa nu doar despre modul de viaţă a aristocraţilor care au trăit în aceste clădiri dar şi despre viaţa oamenilor care slujeau la acest castel, acel “motor invizibil” care funcţiona de zi de zi, dintro perspectivă inedită, ba chiar mai mult de-atât, puteţi şi dumneavoastră încerca să duceţi la bun sfârşit diferite sarcini ale acestora din acele vremuri.

Cofetăria Centenară

A doua cea mai veche cofetărie din Ungaria, care funcționează încă din anul 1840, în minunata clădire în stil imperial, cu pereți acoperiți picturi elaborate originale, cu mobilier biedermeier nealterat și cu oferta sa tradițională de prăjituri, parfe-uri, bomboane de ciocolată și înghețată, își poartă oaspeții înapoi în timp, în lumea plină de forfotă a vechilor cafenele. În fostul atelier, multitudinea obiectelor folosite în această meserie ne ajută să facem cunoștință cu tradițiile ei, crescând astfel interesul pentru vizitarea acestui loc.

Magazinul muzeu “Zaharul conic”

Muzeul Maghiar al Comerțului și Turismului a deschis o expoziție permanentă în clădirea și sediul Colegiului și Școlii Profesionale SZC Harruckern din Gyula.În luna mai a anului 2016 a avut loc deschiderea oficială a magazinului muzeu denumit sugestiv “Süvegcukorhoz” (n.t. Zahărul conic), o altă fațetă interesantă a orașului Gyula. Ideea de a înființa un astfel de magazin muzeu s-a înfiripat încă din anul 1983. Inițiatorul acestui proiect este d-ul Ábrahám György, fostul director al Micii Companii Alimentare.Angajații companiei, inclusiv cei în vârstă și pensionarii care au fost activi în această industrie, susținuți de localnici în decursul al unui an au reușit să identifice și să colecteze aproape 500 de obiecte și documente. Vestea circulând rapid, la acest proiect s-au alăturat și familiile active în domeniul comerțului și urmașii acestora.Noua expoziție se înscrie în seria de curiozități culturale care pot fi vizitate în orașul Gyula de zeci de ani.

Casa Lacadis

Casa pe un singur nivel în stil baroc a fost construită la începutul secolului al XIX-lea ca şi casă notarială. În casă s-au mutat juristul dr. Ladics György cu proaspăta lui soţie, iar urmaşii lor au trăit aici până la transformarea acesteia în muzeu. În familia păstrătoare de tradiţii, toate obiectele care oglindeau stilul de viaţă al familiei de odinioară, mobila, tapetul, decoraţiile, hainele, obiectele personale şi cele care reflectau spiritual viaţa lor, au dăinuit apraope nealterate de-a lungul celor 5 generaţii care au urmat. Oraşul Gyula, după achiziţionarea casei şi a colecţiei unice din interiorul ei, au decis înfiinţarea unui muzeu.

Ar mai fi multe exemple de obiective turistice dar ma limitez la acestea îndemnându-vă spre site-ul care mi-a servit drept sursa de informare indicat mai jos.

Sursa: www.visitgyula.com

Încheiem acest articol fără a uita să trecem în revistă cochetul centru istoric care face deliciul zilelor acestea de toamnă însorită. Și când te gândești că am ratat cafeaua de plăcere! *

Ce ziceți? Vă tentează o mică escapadă aici? Eu mai am multe de bifat în orășelul de peste graniță.

Vă aștept sâmbătă cu un nou articol 😘

*Cafeaua de plăcere face parte din cele 3 cafele savurate zilnic. Prima e de trezire, a doua de nevoie iar a treia e de plăcere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *