Viena. Târgul de Crăciun, shopping și multă istorie.

Bine v-am regăsit cu un nou articol de călătorie, unul din frumoasa capitală a Austriei, Viena!

Am descoperit anul acesta, în mare parte datorită Biancăi, mai multe capitale ale unor țări din Europa. De data aceasta, cu precădere datorită celui mai renumit târg de Crăciun poate din lume, am hotărât sa mergem la Viena.

Și dacă tot am dezvăluit principalul motiv al acestei călătorii, am și o fotografie care să servească drept “trailer” pentru articolul cu care vom începe BlogMASS-ul.

Wien Christmas Market 2019

Târgul de Crăciun de la Viena este locul unde poveștile prind viață, oamenii capătă culoarea roșie în obraji și magia Crăciunului îți umple sufletul. Dar despre toate astea vom vorbi abia peste câteva zile, când începem BlogMASSul. În 1.12.2019 vom discuta pe larg despre acest subiect dominat de spiritul Crăciunului.

Stați așa, am zis shopping?

După buget, e răspunsul.

Dacă vreți să vă delectați cu produsele coborâte direct de pe podiumurile de la Milano Fashion week și alte fashion weekuri renumite, atunci haideți să vedem cu ce vin în față marile branduri. Vă avertizez, preturile sunt mult peste ceea ce își poate permite un om cu un trai decent, multe depășind suma de 1000 euro. Dar să ne bucurăm puțin de aceste imagini.

Iar dacă opulența nu coincide cu bugetul alocat acestui City break, mergem într-un loc la fel de rupt din povești, cele cu multe plase de cumpărături, la Parndorf Fashion Outlet.

Parndorf Fashion Outlet, NU este în Viena, ci la aproximativ 48 km de aceasta, în direcția Bratislava. Personal, am ales să mergem cu mașina într-acolo. Consider că prețul de 15 euro/persoană pentru transportul cu autocarul nu oferă nici confortul propriului automobil și nici nu se justifică. Trenul nici măcar nu l-am luat în calcul, pentru că asta însemna să luăm și un taxi pentru a ajunge la locul cu pricina. Un punct de apreciat al acestui rai al cumpărăturilor este faptul că parcarea aici este gratuită.

Programul îl puteți găsi și pe site-ul lor oficial, aici. Programul valabil la ora actuală (2019) este după cum urmează:

Ce găsiți la Parndorf? În jur de 150 de magazine și aproximativ 600 de branduri, unele mai celebre precum Gucci, Moncler, Prada și altele mai accesibile precum Guess, Fossil, Timberland.

Am spus Outlet, da? Asta înseamnă că vorbim despre articole care fac parte din colecțiile mai vechi ale acestor branduri la care se aplică diverse discounturi, în funcție de decizia brandurilor sau, dacă sunteți norocoși și prindeți cele mai negre nopți albe, atunci vorbim de discounturi într-adevăr remarcabile. Cei care sunteți pe fază, sa știți ca weekendul viitor se anunță o astfel de noapte a reducerilor.

Pe lângă ofertele obișnuite cu care vin în întâmpinare brandurile, cei de la Parndorf vin și în sprijinul fotografiilor instagramabile cu fel și fel de decoruri Craciunistice de această dată.

Cu regretul de a fi ratat cea mai de foc noapte a toamnei, cea plină cu reduceri (weekendul viitor!), am ajuns totuși la locul cu pricina de unde stați liniștiți, că nu puteam pleca cu mâna goală. Cu ce m-am întors de acolo?

Nu uitați! Black friday weekend la Parndorf are loc chiar weekendul viitor!

Încheiem subiectul cel mai de foc al portofelului cu apusul văzut de aici, de la cel mai iubit orășel al cumpărăturilor.

Dacă ajungeți la Viena trebuie neapărat să ajungeți și la Schonnbrun, la Palatul Prințesei Sissi. Iar dacă perioada anului nu a ținut cu noi, în sensul că nu am putut vedea superbele grădini în toată splendoarea lor, am avut parte de un mini târg de Crăciun care s-a dovedit a fi arhiplin din cauza numărului de vizitatori.

Palatul Schönbrunn

Fosta reşedinţă de vară a Habsburgilor se remarcă prin încăperile imperiale fastuoase şi o splendidă grădină. Odinioară aici locuiau vremelnic Maria Tereza, Împăratul Franz Josef, Împărăteasa Elisabeta şi alţi reprezentaţi ai familiei imperiale.

Palatul Schönbrunn se numără printre cele mai frumoase construcţii baroce din Europa. Pe terenul aflat din anul 1569 în proprietatea Habsburgilor, s-a construit în 1642, un palat de divertisment, la comanda consoartei Împăratului Ferdinand al II-lea, Eleonora de Gonzaga şi a fost numit pentru prima oară “Schönbrunn”. Palatul şi grădina, construite din 1696, după asediul Vienei au fost reamenajate în timpul Mariei Tereza, după anul 1743. Datorită semnificaţiei sale istorice, a poziţiei unice şi a dotărilor spledide, palatul face parte în zilele noastre din Patrimoniul Mondial al UNESCO.

1.441 de încăperi pentru “Sisi“ şi împăratul Franz Josef

În 1830 se năştea la Palatul Schönbrunn, Împăratul Franz Josef. Monarhul şi-a petrecut în acest loc ultimii ani din viaţă. Palatul Schönbrunn are 1.441 de încăperi, din care se pot vizita 45. Dotările interioare sunt în stil Rococo. În Sala Oglinzilor a Palatului Schönbrunn a concertat Mozart, copilul-minune ce avea pe atunci şase ani. În Cabinetul Chinezesc Rotund, Maria Tereza îşi ţinea consfătuirile sale secrete cu Cancelarul de Stat, Principele Kaunitz. În Camera Vieux Lacque a dus tratative Napoleon. Iar în Salonul Chinezesc Albastru, Împăratul Carol I semna în 1918 renunţarea sa la tron (sfârşitul monarhiei). Camera Milioanelor, placată cu panouri din lemn de trandafir, decorată cu miniaturi preţioase din India şi Persia se numără printre cele mai frumoase încăperi în stil Rococo. În Galeria Mare a avut loc Congresul de la Viena, în anii 1814-1815.

Parcul Palatului Schönbrunn cu acces gratuit pe toată durata anului pentru vizitatori, adăposteşte fântâni, statui, monumente, copaci şi flori impresionante, dar şi minunata Glorietă. Muzeul Trăsurilor Imperiale, Grădina Prinţului Coroanei, Oranjeria, labirintul, Grădina Zoologică, Sera Palmierilor şi Sera Deşertului fac parte de asemenea din grădina palatului şi se pot vizita gratuit.

Recomandare: Este bine de ştiut că Palatul Schönbrunn este principala atracţie turistică din Austria. Din acest motiv rezervaţi-vă online, comod, de la Dvs. de acasă, un bilet de intrare evitând în acest mod cozile lungi de la case: http://www.imperial-austria.at

Puteți vizita palatul zilnic între orele 08:00 – 17:00 și vă sfătuiesc să nu ratați acest obiectiv turistic.

Viena este un oraș istoric cu o arhitectură impresionantă. Din păcate, timpul limitat ne-a împiedicat să ajungem în toate locațiile dorite. Haideți să vedeți despre ce e vorba.

Recomandarile mele pentru un city break în Viena

  • Cazare: Aurellia Aparments – prețul pentru un apartament cu 2 camere a fost de 800 RON /2 nopți, deci practic se împarte la 4 persoane. Îi găsiți ușor pe Booking și îi recomand cu mare drag. Distanța față de centru era de 3 km, ceea ce mi se pare acceptabil mai ales datorită raportului calitate excepțională – preț foarte accesibil.
  • Mancare: Nu am găsit un local unde să putem spune că mâncarea are într-adevăr un gust ieșit din comun sau este foarte gustoasă. Bineînțeles că nu trebuie să ratați șnițelul vienez, dar personal nu pot să spun că m-a dat pe spate. Poate totuși nu am l-am mâncat în locul potrivit. Am mâncat în schimb la Art corner Beim Restaurant Belvedere un fel de Gyros (de pui evident) mai consistent, dar nu e ceva neapărat remarcabil. Preturile se învârt în jurul a 35 euro pentru 2 persoane cam peste tot, mai puțin la cele pe care le mâncați pe stradă (shaorma/burger/clătite etc.), acestea costă în jur de 5 euro.
  • Parcare? Neapărat în timpul săptămânii trebuie să alegeți una din parcările cu plată, pentru a evita ridicarea mașinilor. Am înțeles ca pentru a recupera o mașină ridicată costul e undeva la 400 euro (dacă m-a mințit domnul respectiv, vă mint și eu). Prețul plătit pentru parcare a fost 3,6 euro pentru 24 de ore. În weekend, în schimb, parcarea este gratuită. Totuși, vă rog să consultați plăcuțele din zonele în care alegeți să parcați mașina chiar dacă e în weekend, evitând unele zone interzise chiar și atunci.

Per total, am rămas plăcut impresionată de acest oraș. Având în vedere că am lăsat acolo un vis neîndeplinit, voi reveni cu siguranță la Viena. 🐼

Sper că ați găsit măcar o informație folositoare, care să vă ajute într-o viitoare călătorie la Viena și reluăm puțin acest City break în data de 01.12.2019 cu ocazia deschiderii BlogMASSului. Vă pup! 😘

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *