Matematica si stresul

Stim cu toții că în viața reală minus cu minus nu fac plus, mai ales în zilele noastre în care stresul e la ordinea zilei.

Astazi va fi un articol desprins din filele de jurnal, unul din care imi doresc din tot sufletul să vă transmit câte puțin din sensul pe care la căpătat matematica în viața mea. Și nu, eu nu excelam la materia asta.

Am zile în care trebuie sa gandesc de două ori înainte să raspund la intrebari banale si am zile în care sunt mai “luminată” decât m-aș aștepta si asta nu pentru că sunt blondă, ci pentru că sunt, ca si majoritatea oamenilor din secolul 21, afectată de una din maladiile zilelor noastre, stresul.

Ce am descoperit eu în ultimul an (că tot vă spuneam că anul 2019 a fost cel în care eu m-am schimbat complet) a fost că, independent de situațiile în care viața te pune, vorbim aici de cele neplăcute, dacă si tu reacționezi intr-o manieră greșită, nu faci decât să îți faci rau ție.

Haideți să luăm o despărțire ca și exemplu. Imi amintesc că având o perioadă mai stresantă începuse să mă doară stomacul, uneori chiar destul de tare. Fusesem la un doctor și sunt convinsă că medicamentele lui n-au avut mare efect dar mi-a spus așa: ” Eu pot să îți dau cate medicamente de stres vrei tu, dar dacă tu nu combați cauzele care îl produc, nu vor avea nici un efect.” Ca și o paranteză, cine se confruntă cu dureri de stomac asemănătoare, recomand Nexium ca si medicament. Face minuni.

Revenim la situația cu despărțirea, fie vorba de o relație sau chiar si de o căsnicie, cu atât mai mult dacă sunt și copii implicați. E normal să fie câteva zile de supărare, acceptare bla bla, toate fazele consacrate, dar dacă începeți să vedeți situația într-o manieră rațională, veți vedea că toate reacțiile negative referitoare la această situație vă fac rau doar vouă, sau mai ales copiilor. Se zice ca oamenii se despart pentru ca idealurile lor în viață se schimbă. În ziua de azi, s-a ajuns să se țină până si petreceri de divorț. Nu, nu promovez asta, o blamez de fapt, dar când situația nu îți mai permite să rămâi lângă un partener violent, cu vicii necontrolate și alte cazuri din acestea extreme, e mai sănătos ca cei doi să își continue viața pe drumuri separate. O despărțire e doar un impas, viața e atât de scurtă încât nu are sens să plângi după o relație săptămâni întregi. Și nu uitati de efectele medicale care nu sunt puține. Mai vine si gastrita, ulcerul, căderi de calciu, bla bla. În concluzie, reacționand astfel, tu ca si persoană după ce tragi linie, iesi tot pe minus.

Pierderea unei persoane dragi, poate și momentul în care am realizat eu cum stă treaba cu minus și plus, va fi întotdeauna un moment dureros pentru oricine. Partea emoțională, în măsura în care se poate, nu trebuie să preia controlul. Partea rațională poate să va fie de ajutor în aceste situații. E de la sine știut că orice am face, persoana respectivă nu va mai face parte din viața noastră, cel puțin nu ca si până în momentul cu pricina, deci ceea ce putem face, e să acceptăm situația și să încercăm să ținem sub control partea emoțională.

Eram cea mai plangacioasa persoană in viață. Acum, nu stiu dacă mi se mai întâmplă asta de 4,5 ori pe an. Cum? Folosesc mai mult mintea decât inima.

Chiar și în cazul unei banale răceli, felul în care răspundem stărilor nu prea plăcute de febră, nas înfundat, dureri in gât & so on, are un mare impact asupra tratării bolii. Cred că am păcălit răceala de minim 3 ori în ultimul an. 🤣 Se ia cu faringo hot drink, o ora de zumba/sală si vreo 10 minute la saună si in 2 zile pleacă de la voi virusul.

Tot în 2019, am realizat cât e de importantă atitudinea, nu numai împotriva racelii. În relațiile cu oamenii, în situațiile de conflict mai ales, diplomația, atitudinea pozitivă și rațiunea fac minuni. Cum credeți că reușesc să îmi mențin zâmbetul pe buze?

Sper că cineva citește și un articol din acesta “motivațional testat” și că am reușit să vă induc macar 1% din starea mea de bine și dorința de a aplica principiul ” minus cu minus nu face plus”. Că sa fiți mereu “pe plus”, e nevoie de multe zambete si de o atitudine pozitivă. 😘

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *