Stăteam ieri la bancă (cunoscută de cei care frecventează Atium mall) și vă jur că nu regret o secundă faptul ca am stat 40 de minute la coadă.
Atâta prostie grămadă mi-a fost rar dat să văd și slavă celui de sus că nu mă învârt în astfel de cercuri sau ca nu trebuie să socializez cu fel și fel de prost crescuți, lăsați liberi și netrecuti prin armată.
De la molfait guma dizgrațios, la intrat în fața celor care stau la coadă (4 indivizi, zic 4 pentru că la unul încă îmi e greu să îmi dau seama dacă este un el sau o ea), poate îl trădează doar casca Bluetooth tipic șoferistică și molfaitul de gumă, dar va jur ca pare o individă. Să nu mă înțelegeți greșit, și eu am o cască de acest gen dar nu ma simt atât de importantă încât să o afișez ostentativ pe unde merg, locul ei de folosit e strict la volan. Lăsând totuși deslușirea genului neciopliților la o parte, am văzut și câte 4 indivizi îmbulziti la un singur ghișeu, oameni care efectiv mâncau în fața consultantului, scăpând și unele firmituri în timp ce vorbea și îngurgita acel ceva lipsit de importanță. Avem etnia Romă care stăpânește Aradul, România și tot globul dacă se poate, cu bineînțeles atitudinea ca atare, cea de “pe unde trec eu, nu se trece”.

Cert este că ador să fac haz de necaz, așa că biata consultantă a trebuit să îmi suporte și ranjetele din spate, pe lângă fenomenele aflate la rând, sau mai bine spus intrate în fața cozii la rând, cu care avea de-a face.
Acestea fiind spuse, trebuie neapărat să bifăm câteva reguli de bunele maniere, de care vă rog eu să țineți cont în orice situație vă aflați. Dacă cumva acestea vă jignesc educația, să-mi fie cu iertare, dar cele mai sus menționate m-au împins către acest subiect.
- Când intrați undeva: magazin, bancă, supermarket, etc. SALUTAȚI. Că tot vă spuneam de exemplul cu banca, sunt oameni care merg direct la bancă, aruncă un bilet cu un cod iban (scris hieroglific 🤯) și mai și dau ordine gen “Depune-mi acolo suma x”. Chiar mi se par extraordinari cei care pot suporta astfel de comportamente. Mie îmi vine să îi iau de urechi și să îi scot afară. 😁 Începeți cu bună ziua, am nevoie să depun o sumă de bani într-un cont, am codul scris pe bilețel dar pot sa vi-l dictez dacă vă ajută. Neapărat mulțumiți după rezolvarea problemei și din nou SALUTAȚI când părăsiți incinta locului în care vă aflați.
- Scrierea unui e-mail – Poate un subiect banal, dar nu o dată mi s-a întâmplat să primesc un e-mail fără adresare, salut, expunerea motivului pe îndelete, dacă e cazul de mulțumire la final, etc. Mai există și cazuri în care tot conținutul e-mailul se află în subiectul e-mail-ului. Vă rog eu NU mai faceți asta. Începeți cu “Bună ziua… Vă scriu în legătură cu… Va mulțumesc”. Sunt lucruri de finețe, care fac o diferență majoră între voi și cineva care îți scrie pe olx de exemplu: “Care-i ultimul preț?”. Loc de bună ziua trebuie să existe în orice situație.
- Bunele maniere la masă – Dacă sunteți la voi acasă, mâncați și cu mâna, la televizor, faceți ce vreți. Dacă în schimb sunteți la restaurant, mai ales cu o persoană străină, sunt anumite reguli de care e bine să țineți cont. Dacă mâncați o supă/ ciorbă nu sorbiți din ea, încercați cât se poate să o înghițiți evitând sunetele care sunt deranjante și pentru interlocutor și pentru restul persoanelor din jur. Pe cât se poate, faceți asta și acasă. Astfel vă va fi mult mai ușor în public. Folosiți pe cât se poate tacâmurile și folosiți mâinile doar în cazurile în care se poate mânca doar așa. Dacă scăpați unul din tacâmuri pe jos, îl ridicați și îl puneți deoparte, și cereți un alt tacâm curat. Nicidecum să nu îl ștergeți și mâncați în continuare cu el. Dacă sunteți invitat la masă, nu mâncați înainte ca sărbătoritul, gazda, să dea tonul.
- Folosirea telefonului mobil la masă – așa NU. În momentul în care sunteți la o cafea, luați masa cu cineva vă rog eu mult să lăsați telefonul mobil deoparte. Telefonul nu este o persoană terță. E foarte educativ și pe voi ca și oameni. Chiar și fiind la shaorma în colț, e nepoliticos, neplăcut pentru persoana de lângă voi să vadă că este ignorată și că preferați să folosiți telefonul mobil, să vedeți cineva v-a dat like pe instagram, etc. Evident, excepții sunt, când e vorba de o situație urgentă, se poate folosi telefonul mobil. La fel, când e vorba de o ieșire amicală și ați stat toată ziua împreună, se poate folosi și telefonul mobil (cât se poate de limitat), dar în alte situații e de preferat ca acesta să stea în buzunar/ în geantă cât mai mult timp posibil.
- Mijloacele de transport în comun – întotdeauna cei care urcă trebuie să îi lase pe cei din interiorul mijlocului de transport să coboare. Se produce o imbulzeală fără rost de fiecare dată doar pentru simplul fapt că nu ținem cont de această simplă regulă.
- Atentie la ce expuneți pe conturile de socializare – rufele nu se spală în public. Nimeni nu vrea să ia parte la “scandalurile” din cuplu, dintre voi și un prieten, rude. Chiar nu este de interes pentru un om sănătos la cap. Dacă, în schimb sunteți doritori de atenție în acest mod peiorativ, puteți să o faceți, dar tot ceea ce veți reuși va fi să dați curs celor care savurează bârfele mai ceva cum savurez eu burgerul de la Zone Cafe.
- Respectul arătat față de noi înșine dar și pentru ceilalți în privința hainelor pe care le purtăm. Personal dacă mai vad colanți (cum era și o doamnă care avea treabă la “firme”, adică la ghișeul care se ocupă de persoanele juridice) cred că o să clachez. Colanții se poartă la sală, atât. Nu purtați haine șifonate, murdare, paiete care iau ochii de la 1 km în timpul zilei, etc. Prefer sa vad un pulover simplu decât o cămașă cu care pare că s-a dormit sub pernă. Și e deranjant și pentru cei de lângă voi sa știe ca ei s-au străduit să arate prezentabili iar voi nici nu v-ați pieptănat și ați și alergat până acolo.
- Nu întârziați. Pe cât se poate (exceptând cazurile extreme în care a avut loc un accident și ați rămas blocați în trafic) luați-vă 10,15 minute din timpul vostru pentru a pleca mai repede de acasă pentru a ajunge la o întâlnire, la un interviu, la locul de muncă, etc. Dacă se întâmplă să întârziați anunțați în prealabil și când ajungeți la destinație, cereți-vă neapărat scuze, după ce SALUTAȚI evident.
- Conflicte în care sunteți implicați cu sau fără voia voastră. Ce spune dracusorul din stânga? “Dă-i înapoi!” Ce spune îngerașul din dreapta și codul bunelor maniere? Ei bine, aici aveți nevoie de puțin antrenament. Este indicat ca în aceste situații să vă umpleți sacoșa cu “ignoranță” și să o goliți în acele momente, maxim dacă schițați un zâmbet ironic și cam atât. Nu răspundeți răului cu rău. Nu va ieși nimic bun. Nu mai e cazul de matematică aplicată în care minus cu minus face plus.
Recomandarea mea de final vine cu o carte, se numește “Codul bunelor maniere astăzi”, și e o ediție revizuită, lansată pe undeva prin 2016. Vă imaginați că în edițiile vechi nu existau probleme legate de telefonul mobil la masă și alte problemuțe cu care ne confruntăm în secolul 21. E cartea “must have” a bibliotecii tuturor.

Sper că articolul de astăzi să ajute la evitarea pe cât se poate a situațiilor expuse mai sus. Recunosc și eu ca sunt multe din cazurile de mai sus la care mai trebuie să lucrez, dar consider că sunt destul de educative în primul rand pentru mine și mai apoi pentru ceilalți.
Mulțumesc pentru răbdarea de a citi acest articol (mai lung decât cele clasice). Vă urez pe această cale un weekend plăcut și însorit!