Cum aranjăm tacâmurile înainte și după masă

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

M-am gândit că e cazul să reconfigurăm puțin traseul și să ne îndreptăm înspre niște subiecte mai educative, atât pentru mine, cât și pentru voi. Și cum treaba asta cu cititul e lăsată baltă de mult, vom folosi și imagini în acest articol, unele care să servească drept exemple pentru cei 99% din populație, cei care din păcate nu mai citesc. Cei 1% rămași sunteti ai mei. ❤️

Poate nu ne este dat atât de des sa ne confruntăm cu aranjarea tacâmurilor, dar cu siguranță masa în oraș am luat-o de multe ori. Cum era aia cu aranjatul tacâmurilor după ce am terminat de mâncat? Descoperim împreună în articolul de astăzi.

Pentru mine, aranjatul meselor însemna cam atat:

E lecția clasică, învățată încă din ciclul primar. Da, da, la orele de educație civică copilașii învață despre așa ceva. Alo, cei cu școala vieții, știați asta, nu-i așa?

Problema se complică în momentul în care apar mai multe tacâmuri, pahare sau când masa nu este una clasică, în familie, ci avem invitați la masă și servim și mai multe feluri de mâncare.

Iată cum arată o masa festivă de fapt:

Sursa foto: libertatea.ro

Farfuria pentru primul fel se așează deasupra farfuriei de serviciu, pe un șervețel. Pâinea se așează simetric în câte 2,3 coșulețe astfel încât invitații să ajungă ușor la aceasta nefiind nevoiți să se întindă după cea așezată într-un singur coș mai mare. Invitații vor avea câte o farfurie pentru pâine și un cuțit pentru unt, amplasate în partea stângă.

Furculițele se așează cu partea ascuțită în sus, întotdeauna în partea stângă a farfuriei iar cuțitele cu partea tăioasă înspre farfurie. Nu se vor așeza mai mult de 3 furculițe și 3 cuțite la o masă.

Tacâmurile pentru desert (lingură/linguriță /furculiță și cuțit) se așează fie în partea de sus a farfuriei, dacă spațiul de pe masă ne permite asta, fie în apropierea mesei, pe un bufet, pentru a fi la îndemână.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Paharele se așează în felul următor (de la stânga la dreapta): paharul pentru apa, vin alb, vin roșu, țuică sau orice bautură tare. Ceașcă de cafea se așează în dreapta, în josul paharelor. Desigur, se așează pe masă doar păhărele necesare, în funcție de bautură care se servește, nu este necesar să afișăm “opulența” de a avea toate tipurile de pahare în casă dar nu și bautura pentru toate cele expuse pe masă.

Cum așezăm tacâmurile după ce am terminat de mâncat? Care sunt mesajele transmise gazdei/chelnerilor?

Sursa foto: libertatea.ro

Lingura se așează în farfurie în partea dreaptă, paralel cu noi, după ce am terminat supa. Codul bunelor maniere ne interzice să sorbim în timp ce mâncăm acest fel de mâncare dar și cererea unei alte porții, chiar dacă aceasta a fost delicioasă.

Dacă dorim să luăm o pauză și nu am terminat încă de mâncat, tacâmurile se așează în farfurie în forma literei A, în asa fel încât să nu se atingă.

Dacă dorim însă să semnalăm că am terminat acest fel de mâncare, furculița se așează peste cuțit, în formă de cruce, exact cum se observă în al doilea desen.

Semnele de apreciere, respectiv cele prin care dorim să transmitem că mâncarea nu a fost pe gustul nostru le regăsiți în desenul nr 3, respectiv numărul 5. Aprecierea se semnalează prin plasarea tacamurilor paralel cu corpul, unul lângă altul, cu vârfurile orientate spre partea dreaptă. Faptul că preparatul nu a fost pe gustul nostru se semnalează incrucisand furculița și cuțitul, practic introducând cuțitul printre lamele furculitei.

Faptul că am terminat de mâncat, dar nu dorim să transmitem nici un alt mesaj chelnerului, se semnalează așezând furculița și cuțitul în paralel, cu vârfurile orientate în sus.

Nu as vrea să vă plictisesc prea mult cu cititul, dar pentru mai multe detalii legate de acest subiect dar și multe altele care țin de codul bunelor maniere, recomand cartea Codul bunelor maniere astăzi. V-am lăsat aici și linkul direct de la elefant, dar poate prindeți oferta lor cu 50% reducere. Eu zic că merită să o avem fiecare acasă.

Și pentru că sunt în căutare de inspirație în această perioadă dar vreau să vă inspir și pe voi, am găsit câteva fotografii, oarecum tematice, de aranjare a mesei, pe care vreau să vi le arăt și vouă.

Ne recitim în viitoarele articole, sper eu educative. O săptămână ușoară! ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.