La mare în pandemie

Se ia cafeaua în mână, sau frappeul, sau limonada, sau orice altceva vă face deliciul papilelor gustative pentru că astăzi avem încă un articol lungut, asemeni celui precedent.

Unde la mare? Din nou, dacă îmi urmăriți articolele, știți cât de patriotă sunt. Și nu, nu ne-a forțat deloc pandemia. Pur și simplu sunt unele locuri în care revenim oricând cu drag. Am fost deci la mare în România, în principal la Mamaia dar Vama ne-a făcut să ajungem la ei de 2 ori în 7 zile.

Începem, ca întotdeauna cu cazarea, care în acest an ne-a depășit așteptările. Am stat într-un apartament închiriat în regim hotelier la Solid Residence. Condițiile au fost cu mult peste ceea ce am găsit în anii precedenți, am fost foarte foarte mulțumiți, dar și prețul a fost pe măsură (400 RON /noapte). În ciuda acestuia, amplasarea în mijlocul stațiunii Mamaia alături de facilitățile oferite, le garantează succesul chiar și pe timp de pandemie.

Aici aveți și priveliștea de la balcon. În stânga era lacul și în dreapta era marea, în larg. Tot de aici se putea vedea și răsăritul. Las aici și link-ul către răsăritul filmat de la balcon: https://vm.tiktok.com/ZMJAd89kp/

În spatele acestor blocuri au amenajat și o mini faleză, cu băncuțe pe alocuri, pentru cei care nu voiau să mai meargă până la plajă (undeva la 150m de la această locație).

Solid Residence Mamaia

Încă din primele zile petrecute la mare am ales una pentru a face așa zisul tur al stațiunilor. Am vrut sa ajungem în cele mai mari dintre stațiuni tocmai pentru că despre unele auzisem doar din manualele de geografie sau rareori, de la televizor. Am făcut și 2 filmulețe pe care le-am postat pe tik tok, dar revin aici cu câte o fotografie din fiecare dintre ele.

  • Eforie Nord – frumos, dar nu e pentru noi
Eforie Sud 2020
  • Olimp – cu deja Faimosul Novum by the Sea
  • Costinești – cu barca numită “Bombardier” 😂 Sigur transmite ceva acest fapt.
  • Neptun – plaja nu îmi spune nimic (stațiunea în sine nu e deloc pe placul meu), dar acest lac cu nuferi e foarte frumos. Unde mai pui ca erau și 2 lebede superbe printre nuferi.
Neptun 2020
  • Saturn
Saturn 2020
  • 2 Mai
2 Mai 2020
  • Vama Veche – singura stațiune pentru care m-aș mai întoarce la mare
Vama Veche 2020
  • Mamaia – cu cea mai frumoasă plajă, dar plină până la refuz de familii cu copii. Nu e tocmai în asentiment cu noi.
Mamaia 2020
  • Plaja Neversea (Constanța) – nu aveam cum să ratez locul unde am fost de 3 ori pentru a face poza în faimoasa scoică 😂
Plaja Neversea 2020

Trebuie sa vă spun că în acest an am fost mai mult pe drumuri decât pe plajă, fapt care se traduce prin cei peste 300 km făcuți cu mașina în o săptămână, dar și mulți alții pe jos.

Am ținut neapărat ca în una din zile să ajungem în Constanța din 2 motive mari și late. Bine, 3. Sau 4. Sau 5! Eii da! Ne place orașul, nu ne place traficul. Constanța înseamnă raiul papilor gustative șiii.. mai e și noua roată amplasată în apropierea cazinoului! Și Plaja Neversea! 🏖️

Incepem cu preferații mei. Cea mai buna cafea pe care am băut-o vreodată, cea mai mișto cafenea (singura care oferă garanție!), manageriata de cei mai buni. Pentru detalii va rog să îl căutați pe Cristian Chifoi pe Tik tok. Așa veți înțelege despre ce vorbesc. Am spus garanție pentru cafea? DA! În cazul în care se întâmplă să scăpați cafeaua din mână, vă împiedicați, sau din diverse astfel de motive rămâneți fără ea, ei o înlocuiesc gratuit. Ce ziceți de asta? Au mult mai multe beneficii, dar poate dacă ajungem la o locație mai apropiată de-a lor, o să le dedicăm un întreg articol!

Take 5 – La Lupoaica (Constanța)

Tot manageriata de Cristian, am mâncat cea mai bună bubble waffle din viața mea la Bubble Waffles. Locația este la câțiva pași de cafeneaua venerata, deci dacă luați o cafea neapărat sa încercați și asta din apropierea cafenelei.

Bubble Waffles Constanța 2020

Daca tot am început cu partea asta legată de mâncare, garantez pentru cel mai bun somon pe plită doar dacă îl acompaniați cu orez cu parmezan și neapărat să fie la Bacaro Port. E locația pe care o bifez întotdeauna când ajung la malul mării, iar plasarea localului printre cele mai bune locuri de mâncat în Constanța dovedește ceea ce spun.

Bacaro Port 2020

Ne mutăm puțin mai la dreapta și dăm de faimoasa roată (pentru mine ruptă din povești 😊), dar doar pentru că sunt eu fana lor. Totuși, amplasarea ei la malul mării, o fac mai deosebită iar apusurile se văd altfel de la înălțime. 🎡

Roata panoramică Constanța

Inchidem partea asta legată de Constanța cu Plaja Neversea. În stilul caracteristic și cu urme de festival nostalgic vizibile, plaja oferă multe cadre instagramabile. Încă regret leagănele cu cafea (părea că stai în o ceașcă pe acel leagăn) dar am mers de 2 ori seara, când nu era lumină suficientă și o dată ziua, când era plin de copii la ele. Totuși, deja renumita scoică, a ajuns în sfârșit și pe instagramul meu. E adevărat, m-am simțit ca un delfin eșuat în ea și nicidecum ca și acele modele în costumele de baie, dar toată mâncarea acumulată împreună cu stresul de înaintea concediului și-au spus cuvântul. Lucrez deja la partea asta, nu vă faceți griji. Am planuri mari pentru iarna aceasta!

Ne întoarcem la Mamaia ca deh, măcar o zi/două am văzut și eu marea cum se cuvine și plaja câte 2,3 ore. Nu este una din plăcerile mele. Așa se explică și lipsa bronzului negricios cu care se cam întorc ardelenii de la mare. Totuși, prefer statul în apă dacă e să aleg dintre cele două. Plaja în schimb e minunată. Poți intra și câte 20/30m în apa și tot îți ajunge pana la talie. Pentru cei care nu știu să înnoate, ca și mine, e ideală. Nu are să mai menționez că este și foarte curată.

Mamaia 2020

Tot la Mamaia, deși cu siguranță le găsiți și la Costinești, consider în fiecare an că după 17/20 km parcurși pe jos merit Crochetele Mexicane. Aluatul seamănă cu cel al gogosilor, dar mai crocant (cum le spune și numele) iar combinate cu sosul de ciocolată… Deja salivez! 😂

Și da, pe faleză (dar doar între 18:00-23:00) și în alte zone aglomerate (Portul Constanța, Roata panoramică, Delfinariu, etc) masca este obligatorie. Regula se aplică pe toate falezele din stațiuni și în toate zonele aglomerate, plus deja cunoscutele spații închise (supermarketuri, mijloace de transport în comun, etc).

Ca și loc de luat masa în centrul stațiunii am o singură recomandare, dar vă asigur eu că nu regretați alegerea asta. E vorba despre Terasa Motor. Mâncarea este absolut delicioasă iar prețul e undeva la 40 ron/persoană pentru o astfel de farfurie. Dar repet, față de multe eșecuri într-ale mâncării din această stațiune, acest local chiar își merită banii.

Terasa Motor 2020

Migrăm puțin spre nordul stațiunii, unde situația se schimbă considerabil. Ca și loc de luat masa, cel mai mișto în care am fost, cu multe clase peste cele din centrul stațiunii, este terasa celor de la Fratelli. Pe lângă preparatele delicioase, decorul și muzica bună, dar și oamenii care o aleg pentru a lua masa, o fac una din locațiile de top din Stațiunea Mamaia.

Tot pentru un răsărit de poveste este și plaja lor. Am niște poze absolut superbe de aici, cele mai frumoase din acest an de la malul mării.

Poza noastră de cuplu a anului 2020 (realizată cu timerul telefonului mobil). Pe asta o punem în ramă!

Personal, pentru mine marea este destul de tricky. E frumoasă de la distanță, dar îmi este enorm de frică de ea. Practic am control doar când sunt pe plajă. În adâncuri e altă poveste, una care m-a făcut să ajung până la vaporul cu care se putea petrece o ora în larg, dar când am văzut cum se urcă pe el și faptul că dacă pășesc greșit plonjez în mare, am refuzat categoric să fac asta. 😳

Și dacă tot suntem la capitolul destăinuiri, v-am spus că în prima zi petrecută la mare am pierdut portofelul? A fost o ora de soc și groază, de brain storming, de căutări disperate, etc. În momentul în care tomberonul părea a fi ultimul loc în care nu am cautat, portofelul a fost găsit la intrarea în apartament, pe întrerupător. 😂

Încheiem articolul cu 2 dintre locurile mele preferate de la malul mării din cea mai iubită stațiune de 2 ani încoace, Vama Veche. E cu siguranță stațiunea pentru care aș mai merge la malul mării. Prețurile din Mamaia nu se mai justifică, iar cele de la Novum by the Sea sunt mult peste ceea ce se poate tolera de un om de rând într-un concediu în România. Rămâne Vama, cu prețuri poate la fel de mari dar oameni mai frumoși, mâncare mai bună, cluburi cu oameni mai NORMALI și vibe mult mai bun. Am mâncat deci “La Rogojini“. Am evitat canapelele, pentru că ne-au convins în iunie ca rămân printre locațiile de top din Vamă.

La Rogojini 2020

In materie de muzica bună și vibe și mai bun, rămân cu siguranță cei de la Yuva și Amphora. Cei de la Yuva au avut o închidere apoteotică la ora 23:00 (DA, ora la care Coviduț bate la ușa clubului și îi cere să închidă) cu Imnul României Socialiste – 3 culori cunosc pe lume, urmat de recitarea poeziei “Somnoroase păsărele”. Nu v-am spus eu ca sunt geniali oamenii ăștia? Pentru clienți, frustrant, ca de altfel toate mizeriile de legi nejidecate și aruncate doar pe hârtie. Lăsând frustrarea la o parte, în 2020 am reușit și poza cu faimoasa aură de îngeraș de la Amphora, de data asta din pură întâmplare.

Ca și concluzie generală, a fost un an dificil atât pentru localuri/hoteluri cât și pentru clienți, unul greu de digerat, frustrant șamd. dar care ne-a învățat sa ne bucurăm mult mai mult de mare, de soare, de posibilitatea de a fi lângă cei dragi chiar și așa, restrictiv. Dacă e să tragem linie, concediul la noi la mare a fost (pentru noi) cu 20% mai scump decât în 2019. Nu am mai merge la noi la mare dacă nu ar fi Vama Veche. Dar cum încă există și e pe val bine de tot, ce spuneți de un 1 mai și mai diferit? 😂

Leave a Reply

Your email address will not be published.