Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Sfantul Apostol Andrei s-a născut în anul 6 îHr și a trecut la cele veșnice la data de 30 noiembrie, anul 60 dHr. A fost unul dintre apostolii lui Iisus din Nazaret, cu siguranță cel mai iubit de poporul român, pentru că este cel care ne-a trecut pragul și a propovăduit Evanghelia și pe meleagurile noastre. Drept mărturie pentru aceste fapte stau locurile din Zona Dobrogei unde a și locuit o perioadă de timp: Peștera Sfântului Andrei și Paraiașul Sfântului Andrei.

Drept urmare, poporul roman este un popor creștin dar pe lângă cinstirea Sfântului Andrei, am moștenit și o serie de tradiții și obiceiuri mai mult sau mai puțin realiste. Și am zis că dacă tot mi-am câștigat cu drepturi pe deplin dovedite scoborea dovleacului (strigoul de altă dată) cu ocazia unei sărbători care nu este împrumutată, cred ca putem sa ne descrețim puțin frunțile cu această ocazie.

Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este considerată de mulți Halloweenul românesc tocmai datorită acestor tradiții și obiceiuri.

Se spune că în noaptea cu pricina dispare hotarul dintre lucrurile malefice și cele benefice, astfel strigoii umblă sa fure mințile oamenilor și roadele livezilor. Ce sunt strigoii? Se zice că sunt sufletele celor morți care nu au mai trecut în tărâmul de dincolo și în aceasta noapte pot deveni periculoase. BU HU HU! Ce ziceați dragilor? Ca doar americanii au Halloweenul? Păi stai să vezi ce avem noi!

  • Usturoiul – protectorul nr. 1 – Se zice că pentru a se apăra de duhurile rele, gospodinele folosesc ca și armă principală tocmai această legumă. Oare se pune dacă o mănânc cu creveți? ? Astfel gospodinele atârnă aceste cununi de usturoi la porțile caselor urmând ca acesta să le apere pe tot parcursul anului de aceste duhuri malefice, de boli sau chiar să ajute unele fete la găsirea ursitului (după ce usturoiul a fost în prealabil sfințit la biserică și păstrat la icoană).
  • Vasele și căile întoarse cu gura în jos erau o altă protecție împotriva spiritelor rele. Astfel spiritele rele nu mai aveau nici o gură de intrare în locuință.
  • Drobul de sare – Sincer asta e nouă și pentru cunoștințele mele. Cică se descântă la drobul de sare, după care se îngroapă sub grajd, urmând să fie scos pe 23 Aprilie (Sfântul Gheorghe). Acest drob de sare va fi folosit la hrana animalelor iar menirea lui este tot aceea de a proteja animalele de duhurile rele.
  • Crenguțele de vișin care se pun în apa în această noapte și înfloresc până de Crăciun vestesc un an bogat.
  • Ceapa – vestește cum va fi vremea anul următor. Se vor lua 12 cepe care se lasă în pod pana la Crăciun. Cele stricate vestesc lunile ploioase iar cele încolțite sunt semn de bogăție. Să vedeți cum sar mafioții când află asta, iar dacă nu află ei, află amețitele. Iar apoi… Marș la piață după ceapă și usturoi! ??
  • Grâul pus la încolțit până la Anul nou – anunță cât de bogat va fi anul următor. Un grâu sănătos și înalt prevestește un an plin de belșug și încununat cu succesuri. Același grâu încolțit poate prevestit cum va fi recolta în anul viitor, fie cu roade bogate, fie ca va fi un an sărac roditor.
  • Busuiocul sfințit – Știu că așteptați asta! ? Fetele care vor să-și viseze ursitul pun sub pernă acest busuioc sfințit. Am citit asta undeva și nu am putut să nu o scriu și aici. În unele zone se crede că fata ar putea să îi vadă chipul ursitului dacă se așează goală între 2 oglinzi cu o lumânare în mână. Nu v-am spus eu ca ce au americanii nici nu se compară cu ale noastre? ??
  • Condițiile meteorologice din noaptea de Sfântul Andrei – vestesc cum va fi iarna care urmează. Un cer senin vestește o iarna ușoară iar un cer înnorat vestește o iarna cu troieni mari.
  • Lupii – s-ar zice ca încep să capete trăsături umane în această noapte, încep să vorbească, iar oamenii care ii aud vor avea un sfârșit teribil, și anume acela că vor fi mâncați de lupi și vor deveni vârcolaci.
  • Crucea confecționată din ceara de albine – este cea care protejează animalele din ogradă de cele salbatice în noaptea de Sfântul Andrei.

Sper că am reușit să vă fur câte un zâmbet cu articolul de azi și să mai uitați de restricțiile astea nefericite cu care ne confruntăm. Pana atunci, sper că ați pregătit ceapa și usturoiul! ??

Cat despre mine, ei bine eu și verișorul meu scobeam dovleci când eram mici și puneam lumânări în ei pentru a-i face și mai fioroși, chipurile pentru a speria spiritele rele. Așa că încerc sa respect tradiția în fiecare an! Mama îmi zicea ca ea a făcut-o pe cea cu sarea, nu exact cum am menționat mai sus, ci se punea sare în 12 cepe scobite. În funcție de cum se topea sarea se știa cât de ploioasă sau secetoasă va fi luna din anul următor. ?

Data de 30 noiembrie a fost instituită ca zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, în urma demersurilor Bisericii Ortodoxe Române adresate Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului României.

Nu-mi rămâne decât să vă doresc relaxare plăcută oriunde v-ați afla! ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.