Cu și despre cafea

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Luați ceașca de cafea în mână și haideți să facem cunoștință.

Mă numesc Cristina și nu pot să funcționez în parametri normali fără minim două și maxim trei cafele pe zi.

Acestea fiind spuse, dedicăm astăzi un întreg articol viciului meu numărul 1,cafeaua.

So, will you coffee me?

Ce este cafeaua?

Cafeaua este licoarea magica pe care o beau adulții pentru a face față secolului 21. Glumesc. Sau nu! ?

Conform Wikipedia, cafeaua este acea bautură de culoare neagră care conține cafeină și care se obține prin prăjirea și măcinarea boabelor de cafea. Unde găsim aceste boabe de cafea? Ei bine, boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu două variatati mai importante: Coffea arabica sau Coffea robusta. În timp ce Coffea arabica furnizează soiurile de cafea cu arome mai fine, Coffea robusta este mai amară și mai puțin aromată. Totuși, calitatea cafelei este influențată de mai mulți factori printre care: locul cultivării, locul de depozitare, etc.

Cui mulțumim pentru descoperirea cafelei?

Se pare că în Africa de Nord își are originea băutura asta magică, mai exact în Podișul Etiopiei, în zona numită Koffe. Acolo au fost descoperite pentru prima dată plante de cafea, plante care au fost ulterior introduse în lumea arabă. Iar ca să înțelegem și mai bine unde stă în timp această descoperire, vă spun că trebuie să ne întoarcem în secolul al XV-lea, undeva în Yemen, Peninsula Arabică, unde se pare că boabele de cafea au fost pentru prima dată prăjite și consumate într-un mod similar cu cel din prezent.

În trecut cafeaua era considerată aliment și nu băutură. Triburile est-africane măcinau boabele crude de cafea și prin amestecarea cu grăsime animală obțineau o pastă pe care războinicii o consumau pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor. În timp, cafeaua s-a răspândit în întreaga lume prin intermediul schimburilor comerciale.

Primul magazin de cafea s-a deschis la Constantinopol în anul 1475, iar prima cafenea s-a deschis la Damasc în anul 1530. Haideți să vedem cum a stat treaba și la noi în țară. Logofătul Ioan Tăutu a fost primul băutor de cafea din Zona Moldovei iar prima cafenea din România s-a deschis la București în anul 1667.

Câte soiuri de cafea există?

N-o să vă vină să credeți, dar se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea. Haideți să le menționăm pe cele mai cunoscute:

  • Arabica – este cea mai apreciată și cea mai cultivată cafea. Aceasta se obține din arborele de cafea Coffea arabica și numără aproape 200 de specii. Cafeaua arabica este apreciată datorită calităților sale aromatice și fineții gusturilor.
  • Robusta – se evidențiază prin gustul tare, mai amar și mult mai pregnant decât la Arabica. Este folosită cu preponderență la cafelele solubile (instant), precum și la espresso dar și combinată cu cea Arabica pentru a-i accentua aroma.
  • Liberica – originară din Liberia, asemănătoare cu Robusta, chiar și prin prisma faptului că are o creștere rapidă și poate rezista în condiții climatice nefavorabile. Se cultivă exclusiv în Africa de Vest și America de Sud, unde umiditatea este foartr mare iar temperatura este cuprinsă între 20 și 25 °C. Totuși calitatea acestui soi de cafea este mediocră.
  • Maragogype – acest arbore de cafea a fost descoperit în Brazilia și este un hibrid, obținut prin încrucișarea dintre Arabica și Liberica. Vorbim despre cafeaua cu cele mai mai boabe din lume (de 2,3 ori mai mari), de culoare verzuie, de calitate medie și superioară.
  • Sfânta Elena – numită și cafeaua lui Napoleon, deoarece a fost cafeaua preferată a acestuia în perioada exilulul din această insulă. Această cafea creste într-un sol vulcanic, cu utilizarea excesivă a îngrășămintelor naturale precum guano (excremente de liliac). Cafeaua are un gust deosebit, consistent și plăcut, cu tente florale de citrice și caramel.
  • Panama Boquete Geisha – un soi care crește la altitudinea de 1700 m, în apropierea Vulcanului Baru, din Panama. Datorită altitudinii, această cafea are o savoare specială, o aromă ultrafină și aciditate moderată.
  • Kopi Luwak sau „cafeaua milionarilor“ – Boabele acestei cafele nu sunt culese direct de pe plantă, ci numai după ce au fost ingerate și apoi eliminate parțial digerate de un animal numit civetă de palmier. Acest animal are în tubul digestiv o enzimă cu proprietatea de a reduce gustul amărui al cafelei.
  • Black Ivory – este obținută din boabele de cafea înghițite, digerate și eliminate pe cale naturală de către elefanți. Procedura de obținere a cafelei este asemănătoare cu cea pentru fabricarea cafelei Kopi Luwak. Prin acest proces cafeaua capătă un gust special, devine mai rafinată, puțin mai amară, cu ușoară aromă de ciocolată, fructe, nuci, măceșe. Această aromă se datorează faptului că boabele de cafea sunt digerate odată cu banane, trestie de zahăr și alte elemente din hrana elefanților. Black Ivory este considerată cea mai bună cafea, dar este foarte rară și greu de găsit. Această cafea poate fi gustată doar în câteva hoteluri de 5 stele din Tailanda, Maldive, Abu Dhabi și într-un singur local din S.U.A., „The Elephant Story”.

Câtă cafea consumăm?

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. În anul 2014, statisticile arătau că, în lume, se serveau aproximativ 1,4 miliarde de căni de cafea pe zi.

Consumatorii cei mai importanți sunt: SUA, Germania, Franța, Japonia și Italia. În România, consumul de cafea este de circa 2 kg pe cap de locuitor în fiecare an, ceva mai puțin decât media europeană de 3 kg pe cap de locuitor.

Sursă:Wikipedia

Cum preparăm cafeaua?

Ibric

Sursă: idaho.ro

În Arabia, cafeaua se fierbe în mod tradițional, de trei ori. Procesul de fierbere duce la dispariția aromelor mai delicate, păstrând doar gustul pregnant. La o ceașcă de apă se adaugă două lingurițe de cafea macinată. Ibricul se ia de pe foc cand începe să fiarbă, procesul se repetă de trei ori, după care se toarnă în cești.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Filtru

Sursă: dedeman.ro

Apa fierbinte, trece prin cafea, sub formă de picături. Utilizarea unui filtru de hârtie are rolul de a reține uleiul din cafea. Metoda este denumită și Americano, fiind foarte populară în America de Nord, datorită multitudinii aparatelor de filtre electrice profesionale sau casnice. Proporția adecvată este de aproximativ o lingură (7 g.) pentru fiecare 140 ml. de apă.

Presa franceză

Sursă: auchan.ro

Presa franceză (engleză French press) este un dispozitiv de preparare a cafelei, format dintr-un vas de sticlă cu mâner din plastic și un capac cu piston. Secretul gustului aromat și profund al cafelei realizate la French press vine din amestecul apei fierte cu cafeaua măcinată, urmat de presarea lichidului folosind pistonul din capac. Zațul este colectat și ținut la baza cilindrului. Cu presa franceză, se consumă o cantitate mai mare de cafea măcinată, macinată mai grosier.

Espresso

Sursă: https://incorporabilepremium.blogspot.com

Espresso este o modalitate de preparare a cafelei prin turnarea sub presiune a apei fierbinți peste cafeaua măcinată, rezultatul fiind o cafea tare și amăruie. Numele provine de la timpul rapid (expres) de pregătire a băuturii. Espresso-urile sunt preparate cu un aparat special numit espressor.

Au fost create o multitudine de băuturi espresso pe bază de cafea folosind o gamă largă de ingrediente sau urmând diverse proceduri de preparare:

  • Caffè Americano – espresso cu o cantitate mare de apă caldă adăugată, pregătit în proporție de 1/3 cafea și 2/3 apă fiartă. Prin Americano este definită de multe ori cafeaua preparată în filtrele de cafea.
  • Café au lait – (cafea cu lapte), specific franțuzească, este un espresso cu lapte fierbinte.
  • Cappuccino – cremoasă, cu gust de cafea, este pregătită din cafea espresso și o cantitate de lapte spumat (proporția este de 1:5). Există, de asemenea, versiuni cu gheață sau frișcă.
  • Mocca – realizată din cafea espresso și ciocolată.
  • Ristretto – Variantă de espresso, extrem de tare, mult mai condensată și mai densă, pentru care se folosește jumătate din cantitatea de apă.

Ei bine, acu-i acu!

Pro sau Contra cafea?

Efectele POZITIVE ale cafelei

  • Substanțele antioxidante din cafea (vitamina B, C, E, carotenul, lipidele), protejează celulele renale de radicalii de oxigen cancerigen, în comparație cu ceaiul verde la care nu s-a putut dovedi acest efect. Un alt studiu arată că la cei care consumă cel puțin două căni de cafea zilnic se reduce incidența bolillor cronice de ficat, care sunt frecvente la alcoolici sau persoane supraponderale. Prin efectul cofeinei incidența bolii se reduce. Se presupune un efect pozitiv și în boala Parkinson sau Alzheimer.
  • Cafeaua este o băutură care nu conține calorii și contribuie la completarea necesarului de substanțe minerale ca fier, potasiu, magneziu și mangan.
  • Stimulează pozitiv metabolismul prin efectului termogenic, o stimulare de a arde grăsimile din corp, datorită cafeinei. Consumul de cafea poate contribui la pierderea în greutate sau la menținerea ei la un anumit nivel.
  • Cafeina crește nivelul adrenalinei, mărește tensiunea musculară și capacitatea de contracție a mușchilor. Studii recente arată că înaintea întrecerilor sportive, consumul de cafea are efecte pozitive asupra performanțelor și în plus, cafeina stimulează respirația, volumul pulmonar fiind exploatat mai eficient.
  • Cafeaua facilitează digestia datorită efectului stimulent al cafeinei și elementelor sale, stimulează secreția acidului gastric și al bilei.

Efectele NEGATIVE ale cafelei

În cazul consumului abuziv de cafea sau alte băuturi care conțin cofeină pot să apară următoarele efecte negative:

  • tahicardie, (frecvență cardiacă crescută)
  • neliniște, tremor (tremurături), nervozitate, stări de panică
  • insomnie
  • convulsii
  • anemie
  • o stare ușoară de dependență, în lipsa cafelei pot să apară dureri de cap (migrenă)

Închei cu o recomandare de lectură tematică. Au trecut vreo 3 ani de când am citit cartea asta, dar rămâne una dragă mie. Zice-se că “Oamenii fericiți citesc și beau cafea”.

Și dacă ați ajuns pana aici, sper că v-am oferit informații noi, care să vă îmbogățească cultura generală, dar mai presus de toate sper că invitația făcută la începutul articolului să fi meritat aceste minute de lectură.

Pe data viitoare! ☕

Leave a Reply

Your email address will not be published.