Cum sărbătoresc românii Dragobetele?

Dacă e să mă întrebați pe mine, personal cred că nu prea îl mai sărbătoresc. Valentine’s Day împreună cu marketingul bine ancorat în foarte multe domenii i-a cam luat fața sărbătorii noastre, a românilor. Iar când spun asta, o spun cu cea mai mare convingere că nici măcar cei care sunt anti Valentine’s Day, nu sunt nici pro Dragobete. Ei sunt doar hateri și atât. Și când ești hater, cam rar vezi ceva bun în orice situație. Știi doar sa critici și să rămâi în frustrarea ta.

Dragobetele, sau ziua îndrăgostiților în varianta autentică, se sărbătorește în data de 24 februarie.

Îmbrăcați de sărbătoare, fetele și flăcăii se întâlneau în fața bisericii și plecau să caute prin păduri și lunci, flori de primăvară. Dacă se găseau și fragi infloriți, aceștia erau adunați în buchete și se puneau ulterior în lăutoarea fetelor, timp în care se rosteau cuvintele: „Floride fraga/Din luna lui Faur/La toată lumea sa fiu dragă / Urâciunile să le desparți”. Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar în jurul lor stăteau și vorbeau fetele și băieții. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior și o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresia Dragobetele sărută fetele! Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ți afișa dragostea în fața comunității.

Haideți sa vedem împreună ce alte datini erau și să vedem dacă se mai păstrează ceva în ziua de azi.

  • Se spune că în ziua de 24 februarie păsările nemigratoare se adună în stoluri, ciripesc, își aleg perechea și încep să-și construiască cuiburile.
  • În vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă, de Dragobete, zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept “zăpada zânelor”. Apa rezultată prin topire era considerată ca având proprietăți magice în iubire și în descântecele de iubire, dar și în ritualurile de înfrumusețare. Se credea că această zăpadă s-a născut din surâsul zânelor. Fetele își clăteau chipul cu această apă pentru a deveni la fel de frumoase și atrăgătoare ca și zânele.
  • De Dragobete, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an.
  • Bărbații nu au voie să necăjească femeile și nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aștepta o primăvară cu ghinion și un an deloc prielnic. Atât baieții, cât și fetele au datoria de a se veseli de Dragobete pentru a avea parte de iubire întreg anul.
  • Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute de Dragobete.
  • Nu ai voie nici să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în lunile care vor urma.
  • În unele zone ale țării, ajunul zilei de Dragobete este asemănător cu simbolistica nopții de Bobotează. Fetele tinere, curioase să își afle ursitul, își pun busuioc sfințit sub pernă, având credința că Dragobete le va ajuta să găsească iubirea adevărată.

Sincer, detest sa aud replica cu “noi sărbătorim iubirea zilnic”. Bullshit! O femeie așteaptă o atenție, cât de mică, o ciocolată, ceva prin care să se simtă apreciată. Iar dacă nu faceți asta zilnic, măcar acum să vă revanșați!

Mulțumim Primăria Arad pentru frumosul aranjament cu care ne-ați bucurat în luna iubirii! ❤️

Voi, sărbătoriți Dragobetele?

Leave a Reply

Your email address will not be published.