Ce vizităm în Arad?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Cam așa s-a născut povestea acestui weekend.

Vreme buna ✅

Oameni dragi ✅

Și totuși unde mergem, nici prea departe de casă, dar și sa fie ceva nou? Sfântul Google e la îndemâna oricui și DA, blogurile încă sunt citite. Drept dovadă stă alegerea făcută pentru mini excursia de weekend.

Urcăm la Schitul Mănăstirii Feredeu!

Pentru a ajunge la Manastirea Feredeu, urmați indicatorul de la drumul principal. E vorba de câteva sute de metri. Aici am hotărât să și parcăm mașina, pentru a parcurge traseul la pas. Ulterior am realizat că era perfect practicabil și cu mașina, dar ideea zilei era de a ajunge într-un loc nou și de a face mișcare. Sunt singura care se resimte după mesele de Paște? ?

Pentru cei ca și mine, mai puțin sportivi, se recomandă un minim de “pregătiri”. Acestea constă în încălțăminte sport sau măcar comodă și poate și o sticla cu apă (bidon cum ar spune oltenii :)). Aceasta din urmă depinde și de temperatura din acea zi, dar pentru orice eventualitate, și mai ales neștiind ce ne așteaptă, am luat una cu noi.

Pentru a parcurge acest traseu trebuie să continuați sa mergeți pe drumul asfaltat care se continuă din parcarea Mănăstirii Feredeu. Acest traseu este de fapt și drumul crucii, una dintre procesiune specifice Bisericii Ortodoxe, care după rânduielile fiecărei mănăstiri, se parcurge fie la data de 15 august sau în vinerea mare cum este în cazul Mănăstirii Bodrog, fie la data de 13 septembrie unde mi se pare ca are loc procesiunea exact aici, la Manastirea Feredeu.

Ce presupune această procesiune? Ei bine, la fiecare din cele 14 cruci (deși noi am numărat 12, dar documentându-mă ulterior am aflat că sunt 14) se face un popas pentru citirea unei evanghelii. Aceste popasuri vă ajută și să știți cât mai aveți de urcat. Pe fiecare cruce este menționat popasul cu numărul aferent și momentul biblic aferent drumului parcurs de către Mântuitorul Iisus Hristos spre răstignire.

La un moment dat, în această urcare, veți întâlni și acest indicator. Aici sunteți îndrumați, fie spre Schitul Mănăstirii Feredeu, fie spre cetatea Șiria, fie spre Căsoaia. La acesta din urmă am mers ulterior, dar cu mașina (vedeți mai jos în articol). Dificultatea traseului la pas nu era pentru noi. Sub indicator găsiți și o hartă care vă arată unde sunteți exact și încotro trebuie să vă îndreptați.

Deci, când întâlniți această intersecție, trebuie să o luați înspre dreapta. Nu va faceți griji, când am văzut ca scrie 5,2 km pe indicator ne-am speriat și noi. Adevărul este ca ajunși aici, deja ați parcurs 5km. După vreo 200m ați ajuns la Schitul Mănăstirii Feredeu.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Personal, după cele citite pe bloguri, credeam că sunt 2 km până sus. Ceasul meu fitness anunța 10,8 km parcurși la finalul zilei, deci confirmă cei 5,2 indicați pe indicator.

Mai mic ca și dimensiune față de unele biserici, dar mai mare ca și dimensiune spirituală. Personal am clasat această zi în top 5 zile superbe din acest an, și putem pune Schitul Mănăstirii Feredeu ca cea mai frumoasă descoperire din acest an. Unde mai pui că e și al nostru, al arădenilor.

Schitul Mănăstirii Feredeu

Frumos, liniștitor și hrănitor al sufletului, asa aș descrie eu Schitul Mănăstirii Feredeu. Fiți fără grijă, tot cu mască se face accesul în incinta mănăstirii, dar haterii pot să se oprească la intrare, să tragă o gură de aer bună în locul vociferarii de prostii cu aceeași parte a corpului. Multă sănătate!

Cat despre cei care iubesc aceste lăcașe de cult, e musai să ajungeți aici. Veți înțelege singuri despre ceea ce am vorbit când l-am descris.

Cat despre porția de sănătate, tot de aici ne-am luat-o. Urcatul celor 5 km cu destul de multe pante, uneori și serpentine, nu îl putem numi tocmai ușor. Poate doar caii putere ai mașinilor să îl numească ușor. Cert este că fizic, după acest traseu și după porția de aer curat, ne-am simțit foarte, foarte bine.

Întotdeauna găsesc eu sa adaug ceva de vizitat la aceste excursii de weekend. Și cum traseul prin pădure nu ne-a ademenit deloc, am luat mașina pana la așa numita tabără Căsoaia.

Căsoaia, Arad

Locația, unde telefoanele mobile pierd semnalul, ne-a făcut cu ochiul și ne gândim deja la un weekend cu grătare și aer curat. Căsuțele de mai mici sau mari dimensiuni ne-au convins oarecum.

Căsoaia, Arad

Am încheiat ziua la Bistro La colț. Locația este cât se poate de instagramabilă și o găsiți în Orașul Pâncota, Județul Arad. E a doua oară când am ajuns la ei. De data aceasta experiența a fost una perfectă, una care ne va face să revenim aici cu siguranță. Pizza a fost absolut delicioasă, cocktailul le întrece cu mult pe cele din locațiile din Arad iar gradina de vară și amenajarea acesteia favorizează atât distanțarea socială, cât mai ales buna dispoziție.

Pizza, Bistro La colt
Aperol și Hugo, Bistro la colt

Acestea fiind spuse, am avut o zi minunată și am convingerea că dacă alegeți să urcați la Schitul Mănăstirii Feredeu sau să luați masa la Bistro La colt, veți fi la fel de mulțumiți cum am fost noi. Despre Căsoaia, mai multe detalii într-un articol viitor, când testăm concret cazare, locație și activități, dar mai ales ruptura de social media. ?

Weekend plăcut în continuare! ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.