Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
De-a lungul anilor am tot traversat orașul mai sus menționat, dar nu a avut niciodată sclipirea pe care o are acum. Nu știu dacă e o singură persoană (deși sunt convinsă că e o armată întreagă de oameni în spate) care are aceste merite, dar cert este că ceea ce au făcut din Oradea (și nu numai!) lasă multe orașe de pe meleagurile noastre cu ani în urmă.
Am văzut cel mai verde județ pe care l-am traversat, am văzut păduri superbe, dar am văzut și 95% din sate cu șoșea refăcută și cu canalizare modernizată. Bine te-am găsit civilizație!
Am petrecut o singură noapte la Oradea, urmând ca a doua zi, la întoarcerea spre casă, să ajungem la obiectivul principal al acestui City break.
Începem vara cu prima excursie de weekend, în orașul clădirilor colorate, la un hotel de unde le putem admira pe toate de la înălțime. Recunosc că am ales Ramada doar datorită posibilității de a admira orașul de sus, din jacuzzi. Poate totuși nu a fost alegerea perfectă, întrucât în aceeași seară cei de la Intense Oradea aveau party exact pe faimosul rooftop și toată relaxarea la care visam s-a pierdut printre o petrecere de burlăcițe în stânga și un staff numeros care pregătea locația de petrecerea cu pricina. Vom reveni probabil iarna, când temperatura apei din jacuzzi va fi în antiteză cu aceleași grade cu plus resimțite acum și în apa și în aer.
Tot aici, am trecut și pe la saună. Și dacă cea cu infraroșu e exact pe gustul meu, la cealaltă cea uscată dar mult mai periculoasă pentru inima mea, m-a cucerit doar posibilitatea de a admira orașul de sus, din incinta ei. Detalii despre cazare găsiți AICI.
Prânzul l-am luat în locația care pe noi ne-a făcut să ne întoarcem la Oradea, Enchante Rooftop & Lounge. Apreciem existența igloourilor, dar la aceste temperaturi am preferat o masă ferită de razele soarelui. Nice to meet you too!
Ca și locație interesantă, sa fie și Rooftop dar și meniu diversificat, o recomandam în continuare cu căldură.
În schimb, pe cea mai bună locație de luat masa am descoperit-o abia la cină. E vorba despre Crinul Alb. Probabil cei din Oradea sau din împrejurimi îl știu de o veșnicie. E aproape de-o seamă cu mine, rezistând în această industrie greu încercată în ultimul an, din 1995. Și dacă la ultimele 2 vizite la Oradea am acceptat cu greu faptul că Queen’s Pub a fost închis de-a binelea, acum suntem cei mai convinși că aici se mănâncă cel mai bine din țară, nu doar din Oradea. Sunt cea mai mare fană a combinației fatale pentru persoanele care se îngrașă și dacă respiră, și anume carne & cartofi în aceeași farfurie. Am descoperit aici că orezul cu legume proaspete este recomandat ca și garnitură lângă majoritatea preparatelor cu carne de pui. Nu sună apetisant, știu, dar asta până îl gustați. ❤️
Platingul, gheața la discreție, nelipsită de pe mese în aceste zile toride, dar mai ales amabilitatea personalului, îi confirmă locul fruntaș printre locurile unde se mănâncă cel mai bine în Oradea.
Ca și arhitectură, cumva Oradea a reușit să întreacă cel mai de suflet oraș al meu, Sibiul. Clădirile s-au renovat într-un mare fel. Sunt absolut superbe iar unele sunt și foarte “instagramabile”!
Multitudinea de terase (cele care au trecut cu bine peste pandemie!) te îndeamnă la seri lungi de vară petrecute în centrul orașului. Vorba vine lungi, că la 00:00 și-au făcut apariția 2 dube de jandarmi și o mașină de poliție. Siguranță și încredere, nu-i așa? La ora 00:00 iese și covid el pe stradă iar noi suntem apărați de MAI. Ce sa zic, mulțumim!
N-am fost la party la Intense, dar observ că devine o tradiție asta cu weekendurile sus la Ramada, așa că doritorii pot găsi toate informațiile pe conturile lor de instagram. Goodbye jacuzzi! Hello Intense party!
Ziua de Rusalii am început-o la Biserică cu Lună din Oradea. Din păcate, încăperea mică (cum își doresc toți HATERII PLANETEI) este fatală multor persoane care fac față cu greu căldurii cum sunt și eu. Unde mai pui că masca îngreunează și ea respirația la aceste temperaturi. Am stat totuși afară pentru a evita evenimente nedorite. Ne-a plăcut mult că la sfârșitul slujbei preoții au venit și afară pentru a împărți anafora și pentru a împărți mici sfaturi celor care le cereau asta. Pe cei cunoscuți îi mai întrebau de sănătate, familii, etc. ceea ce face și mai drăguță legatura cu credincioșii chiar și într-o locație care se voia a fi mai mult turistică.
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Și din nou, străzile din Oradea sunt SUPERBE. ?
Am plecat înspre cele 2 locații care erau de fapt punctul culminant al acestui City break.
Oprirea nr. 1 – Lacul Vida
Lacul de acumulare Vida cunoscut și cu numele de “Lacul cu vârtej” este un lac artificial realizat print-un baraj de anrocamente de 10 m înălțime pe Râul Holod (Vida), aval de confluența acestuia cu râul Toplița, amonte de localitatea Luncasprie.
Pentru evacuarea debitelor maxime, barajul a fost prevăzut cu un deversor tip pâlnie. Această pâlnie de deversare are rolul de a normaliza debitul când sunt precipitații abundente în zonă.
Barajul a fost terminat în anul 1967. Pe locul actual al acestuia, înainte de 1967, se afla cea mai veche moară din satul Luncasprie, numită moara lui Lioliu. Pe acest loc se aflau doar două case, a morarului și a fiului acestuia. Câmpul dintre dealuri era împărțit de râul Vida. În acest loc , pe partea dreaptă a cursului apei, a fost casa părintească în care s-a născut și copilărit scriitorul Teodor Dume.
Din locul acesta se putea ajunge pe o potecă îngustă în satul Răcaș, sat aflat foarte sus între dealuri.
Oprirea nr. 2 – Stana de Vale – Bobul alpin
Motivul nr. 1 pentru care am ales Bihorul ca și destinație a turismului de weekend, pe care îl practicăm destul de intens, a fost bobul alpin de la Stana de Vale. Încă îl avem pe cel de la Ghimes pe lista de bifat, doar că era păcat să avem unul în zona de vest netestat încă.
Utilizatorul sezând pe bob este tractat de o instlație de transport pe cablu tip teleschi pana la stația de pornire superioară. Bobul poate fi utilizat de o persoană sau doua persoane din care una copil.
- Sunt disponibile 25 de boburi.
- Lungimea traseului masoară aproximativ 900 m.
- Diferența de nivel pe parcursul traseului este de 52 m.
- Viteza maximă poate atinge 40 km/h.
Că sunt fricoasă nu contest, dar înainte de asta sunt Capricorn. Asta înseamnă că într-adevar îmi iau mult mai multe masuri de precauție decât un om normal, dar și când prind curaj… ?
Recomand stațiunea pentru adulți strict pentru bobul alpin. Tarifele afișate pe internet nu au nici o legătură cu realitatea. Pe internet scria că prețul este de 35 RON/3 ture. În realitate prețul este de 80 RON/3 ture. Pentru familie cu copilași, mai sunt câteva atracții în zonă. Las aici link către locația cu pricina. http://happylandadventure.ro/
Vom reveni cândva pentru traseele montane, în pricipal pentru cel care duce la Cascada Valul miresei. Pe indicator scria 6 km, iar ora târzie la care am ajuns făcea imposibilă această aventurare. Totuși ideea de a închiria o bicicleta cu 25 RON/2 ore poate face drumul mai scurt pana acolo. Terenul cu diferite obstacole dă Capricornului de gândit.
Până la excursia viitoare, vă doresc o vară cu mult soare și bronz de invidiat! ?