Cu și despre lavandă?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Levănțica sau lavanda este o plantă aromatică și medicinală, cu tulpini ramificate în tufă, înaltă de 30–50 cm, cu frunze mici, înguste și flori lila parfumate. Originară fiind din regiunile calcaroase și muntoase mediteraneene, în România crește cultivată și înflorește toată vara.

Lavanda, a cărei denumire științifică este Lavandula angustifolia, face parte din familia mentei – Lamiaceae – și a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri. Lavanda este folosită pentru gătit, în medicina naturistă pentru diverse ceaiuri, uleiuri și tincturi, dar și în industria cosmetică pentru parfumuri, săpunuri și loțiuni de corp.

Există peste 40 de plante din familia mentei care sunt considerate a fi levănțică sau lavandă. Totuși, Lavandula angustifolia este varianta cea mai cunoscută, care definește cel mai bine planta de lavandă, prin parfumul și culoarea specifică.

Curiozități despre lavandă

  • Regina Elisabeta I a Angliei prefera parfumul de lavandă și bea zilnic ceai de lavandă pentru a ameliora durerile de cap.
  • Lavanda era folosită în urmă cu 2500 de ani în procesul de mumificare în Egiptul Antic.
  • Se spune că frumoasa Cleopatra a folosit un parfum din lavandă pentru a-i cuceri pe Iulius Cezar și Marc Antoniu.
  • În timpul ciumei din Londra, din secolul al XVII-lea, oamenii purtau flori de lavandă la încheieturile mâinilor pentru a tine la distanță bacteriile și a lupta cu infecțiile.
  • Se spune că romanii foloseau florile de lavandă pentru a-și parfuma casele, pentru a se spală, dar și pentru a alunga insectele. De asemenea, levănțica era prepararea mâncărurilor.

Culturile de lavanda au devenit mai populare pe ale noastre meleaguri în ultimii ani iar fotografiile din lanurile mov nu au întârziat să apară. Astfel, evenimentele din lanurile de lavandă au fost și sunt unele de un real succes.

Am ales pentru anul 2021 să mergem la Lavanda de Vinga, asta în principal datorită distanței față de Arad.

Amplasarea lanului oarecum pe o colină garantează succesul unor fotografii demne de pus în ramă. Evenimentul animat de Dj, produsele specifice culturilor de lavandă, vata pe băț, porumbul fiert sau toboganul pentru cei mici vin și ele în sprijinul unui concept relativ nou, dar îmbrățișat cu drag de către publicul larg. Indicatorul din centrul localității ne-a făcut să ajungem foarte ușor acolo, fără a fi nevoită să mă lupt cu căile întortocheate ale GPS-ului.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Iată și rezultatul ?

Dacă vă fac cu ochiul astfel de peisaje, e musai să mergeți într-un lan de lavandă.

Mulțumim Lavandă de Vinga pentru găzduire și pentru frumoasele fotografii!

Leave a Reply

Your email address will not be published.