Cu și despre floarea soarelui?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Pentru că sunt o iubitoare declarată a florilor, am ales pentru azi, una cunoscută de toată lumea dar și cu multiple întrebuințări.

Floarea-soarelui – este una dintre cele mai răspândite plante oleifere de la noi din țară. Din semințele ei se obține un ulei cu răspândire mare atât în România, cât și peste hotare.

Așadar, România ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană, dar și în lume la producție de floarea-soarelui. Haideți sa vedem unde ne situăm la nivel mondial.

Frunzele acestor flori sunt mari, întregi, pețiolate și cordate. Tulpina se termină cu un singur calatidiu sau, uneori, este ramificată și are mai multe inflorescențe. Calatidiile sunt mari, cu receptaculul plan, având culoare galbenă. Semințele sunt bogate în ulei, conținând, fără coaja fructului, circa 55% ulei comestibil și cu întrebuințare industrială, de exemplu, la fabricarea săpunului. Turtele rămase ca reziduuri de la extragerea uleiului alcătuiesc un nutreț concentrat, bogat în proteine brute și digestibile.

Și dacă tot am enumerat unele dintre întrebuințările frumoaselor flori, de ce am lăsa la o parte lanurile cu superbele flori care se întorc după soare?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

? Cum folosim floarea soarelui în buchetele de flori?

  • Pentru buchete de flori, tăiați tulpina principală chiar înainte ca mugurii săi să se deschidă pentru a încuraja înfloririle laterale.
  • Tăiați tulpinile dimineața devreme. Recoltarea florilor în mijlocul zilei poate duce la ofilirea lor.
  • Umblați ușor cu planta, pentru că fiind grea se poate rupe. Florile ar trebui să dureze cel puțin o săptămână în apă la temperatura camerei.
  • Aranjați floarea-soarelui în recipiente înalte care oferă un sprijin bun pentru capetele lor grele și schimbați apa în fiecare zi pentru a le menține proaspete.

Și dacă lavanda n-a fost sărită în acest an, am imortalizat și superbele flori ale soarelui cât încă ne bucurăm de ele de această dimensiune.

? Ştiați că?!

  • Pentru un litru de ulei sunt necesare semințele a 60 de pălării de floarea soarelui.
  • În graiul moldovenesc, planta se numește răsărită. În anumite zone din Muntenia și Oltenia este denumită și soreancă.
  • Florile chiar urmaresc poziția soarelui. Floarile soarelui au un comportament care se numeste heliotropism. Bobocii de floare se vor întoarce către est dimineața și vor urmări soarele în timp ce pământul se mișcă pe parcursul zilei. Totuși, odată ce floarea devine din ce în ce mai grea atunci când produce semințe, ele rămân statice și de obicei, vor avea mereu fața către est.
  • Cea mai înaltă floarea-soarelui din lume măsoară 916 cm. În vara lui 2014, veteranul Hans Peter Schiffer a întrecut recordul mondial din The Guiness Book of World Records pentru a treia oară în șir! Brigada locală de pompieri a ajutat la măsurarea florii, care are nevoie de o schelă specială numai pentru a sta în „picioare”.

Sper că lanul cu floarea soarelui v-a servit drept inspirație pentru viitoarele fotografii, dar și că unele informații din acest articol v-au îmbogățit cultura generală.

O săptămână cât mai ușoară!

Leave a Reply

Your email address will not be published.