Cascada Beusnita – Cheile Nerei 2021

Ca sa parafrazăm poate cel mai iubit scriitor român (cel puțin de copii cu siguranță e), o să încep acest articol cu replica sa celebră extrasă din Amintirile din copilărie. Nu știu alții cum sunt, dar eu când slăbesc o fac întotdeauna fie cu o motivație puternică, fie forțată de împrejurări, dar niciodată ca un om normal, dezvoltând un alt stil de viață combinat cu sport de 3 ori pe săptămână și multă odihnă. Capricornul din mine nu poate efectiv să adopte asta în profida disciplinei cu care este înzestrat.

Marcată fiind de o rochie care pur și simplu nu mă mai încape și care trebuie să facă asta în mai puțin de 3 săptămâni, am început procesul destul de “dur”, dacă se poate spune așa.

Am făcut 18 km pe jos la Cheile Nerei

Da, ați citit bine, 18 kilometri, și nu pe un traseu chiar ușor. Nu contest că pentru cei obișnuiți cu drumețiile o fi cel mai ușor dintre ele, dar pentru cineva care nu face sport chiar regulat, a fost o reală provocare.

Am parcat mașina în locul unde oarecum se poate alege dacă se continuă în stânga (Spre Ochiul Beiului) sau în drepta spre cu totul alte drumeții, poate chiar și pentru rafting. Nu cunosc detalii despre partea dreaptă, dar știu că 99,9% din cei care aleg să meargă la faimosul lac albastru, o fac cu mașina până la păstrăvărie. Mânați fiind de o zi întreagă de petrecut în natură, dar și de kilogramele deloc neglijabile acumulate, drumul de aproximativ 5 km (10 dus-întors) i-am parcurs pe jos. Ce-o fi fost în capul meu?

Menționez încă de aici ca vorbim de o excursie de o zi. Am plecat din Timișoara undeva pe la 7 dimineața și după aproximativ 12 ore am fost deja înapoi (cu tot cu drumul de 6 ore dus-întors cu mașina). Oamenii normali nu fac aceste “performanțe”, dar vă spun eu că se poate. 😅

Ajunși la Păstrăvărie ne-a așteptat un drum de 1 ora până la superbul lac albastru. Este chiar atât de albastru? Aici aveți un filmuleț, fără filtre:

Deci da, este de un albastru absolut superb.

Pentru cei care, sub o formă sau alta, ați ajuns până aici, e mare păcat să nu continuați traseul până la Cascada Beușnița. E vorba de un drum de 45 de minute, nu foarte ușor (cel puțin la începutul acestuia e puțin descurajator), dar garantez eu că merită efortul.

De fapt, din punctul meu de vedere, Faimoasa Cascadă Bigăr nu era deloc spectaculoasă, existând multe altele din țara noastră care pot concura cu aceasta (asta în zilele ei bune, înainte de căderea atât de mediatizată). Un exemplu concret, de o dimensiune cel puțin triplă, mult mult mult mai frumoasă, este Cascada Beușnița. Cred că singurul motiv pentru care Cascada Bigăr a fost atât de mediatizată este de fapt accesibilitatea. Tocmai v-am vorbit de kilometri, de drumeții de 1 ora, respectiv încă 45 de minute până la cascadă, fapt care o face mai puțin accesibilă pentru publicul larg. Nu neg că într – un fel ma bucură faptul că oarecum natura îi răsplătește pe cei care se încumetă să petreacă mai mult timp acolo cu frumusețea care îți taie respirația a Cascadei Beușnița. Ca și dimensiune, imaginați-vă că e înaltă ca și cum ar ajunge până la etajul 3/4. Poate fotografiile nu redau exact cât este de spectaculoasă.

Aș fi putut sa caut date concrete despre cele 2 obiective turistice pe internet și sa vi le expun în acest articol, dar am preferat să vorbesc de data asta doar din experiența proprie. O să închei totuși într-o notă tristă, o mare dezamăgire pentru cei care merg la Cheile Nerei. Pe cât de frumoase sunt obiectivele, pe atât de dezastruos e drumul până acolo. Sunt gropi multe, e o șoșea care permite cu greu accesul unor mașini pe ambele sensuri iar pe alocuri am impresia că vorbim despre drumuri “păstrate” de pe vremea lui Nea Nicu. Nu vom reveni prea curând aici din acest motiv, dar pentru cei care nu ați văzut măcar o dată aceste frumuseți, merită să riscați cauciucuri, tobe, băi de ulei și alte și alte posibile daune ale autoturismelor.

Cum vi se pare Cascada Beușnița comparativ cu Cascada Bigăr? Ce alte obiective turistice ați vizitat la Cheile Nerei?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *