Vizita la Palatul Primaverii

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Am plănuit vizita la Palatul Primăverii cu mult înainte să mergem la mare și bine am facut! Astfel am făcut întoarcerea acasă mult mai plăcută.

A fost cea mai impresionantă locație pe care am vizitat-o, una încărcată de istorie, una prezentată într-un mare fel (mulțumim Doamnei care ne-a fost ghid!) și pe care ne tentează să o vizităm și într-un tur privat în viitor.

Pentru a vizita Palatul Primăverii sau casa în care a locuit Nicolae Ceaușescu împreună cu soția și cei 3 copii, este necesară o rezervare în prealabil. Zis și făcut. Click aici pentru a programa o vizită.

https://casaceausescu.ro/?page_id=2810

Menționez încă de la început că vizita se face respectând toate normele impuse de epidemia generata de virusul SARS-COV 2. Pe lângă rezervarea obligatorie, masca, și protecția încălțămintei sunt și ele obligatorii.

Nu ne-a venit sa credem cât de frumos s-a păstrat această locație, practic unele obiecte au rămas intacte încă din 1989. Veți vedea undeva mai jos că până și pijamalele soților Ceaușescu sunt rămase pe pat, cum se pregăteau ei de somn.

Dar, înainte de toate, haideți să vedem cum este prezentată locația pe site-ul lor oficial.

“Casa Ceaușescu” a fost pentru un sfert de secol (1965 – 1989) reşedinţa privată a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, şi a copiilor acestora, Nicu, Zoia şi Valentin.

Ridicată la mijlocul anilor 60 și cunoscută în epocă drept obiectivul “Palatul Primăverii”, locuința a fost mărită între anii 1970 – 1972. Pentru proiectarea reşedinţei familiei Ceauşescu a fost preferat arhitectul Aron Grimberg-Solari (n.1928). Arhitectura palatului este completată de ansamblul peisagistic conceput de arhitectul Robert Woll (dealtfel şi principalul designer al mobilierului reşedinţei) şi de inginerul peisagist Teodosiu.

“Casa Ceaușescu” surprinde atât prin spațialitate, volumetrii echilibrate, cât și prin decorul interior luxos, confortabil, datorat arhitecților Robert Woll și Agrippa Popescu.

Noi o să trecem prin punctele care pe mine m-au impresionat, rămânând ca pentru întregul tur să mergeți să vedeți cu ochii voștri aceste superbități. Începem cu biroul Tovarășului Ceaușescu, unde petrecea în jur de 2 ore pe zi.

Continuăm cu una dintre activitățile preferate ale Tovarășului Nicolae Ceaușescu. Pentru cei care nu știați, acesta era un împătimit jucător de șah. Se spune ca era foarte bun, dar.. Să fim serioși, cine l-ar fi bătut la un joc de șah? ?

Am aflat și faptul că fiindu-le frică să nu fie otrăviți, în această casă nu se folosea nici un fel de aparat de ventilație. Drept urmare, în aproape toate ferestrele vom vedea aceste fântâni.

Aici avem setul de ceai preferat de către Tovarășul Ceaușescu, originalul. Nu vorbim de copii ale originalelor. În proporție de 95% toate bunurile sunt intacte, exact așa cum erau inainte de 1989, când cei doi dictatori au fost executați.

Singurul televizor care a mai rămas în casă, funcțional și acum, este acesta. După cei doi soți au fost executați, din această casă s-au furat mai multe bunuri, printre care și aproape toate televizoarele din casă. Singurul care a rămas fiind acesta.

Au avut multe defecte, dar au avut cea mai mare calitate pe care o poate avea un lider, aceea de a construi orice, de a reproduce un mobilier, o coloană, o grădină, cu marmură, lemn și orice materie prima de la NOI DIN ȚARĂ. Aici avem aceste coloane realizate din marmură de la Mediaș dacă nu ma înșel. În prezent fabrica nu mai funcționează, DESIGUR. Au fost destui hoți de la ’90 încoace care s-au îngrijit de aceste distrugeri masive.

Ne aflam în biroul lui Nicu Ceaușescu, singurul dintre cei trei copii care s-a implicat în politică, deși am înțeles că partidul comunist nu l-a cam fi vrut. A decedat în anul 1996 într – un spital la Viena.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Toți cei 3 copii aveau apartamentele lor în interiorul casei, fiecare compus din birou, dormitor cu dressing și baie proprie. Am ajuns aici la cel mai așteptat apartament, cel al lui Zoia Ceaușescu, cu dormitorul de prințesă și baia roz.

Bunica, mama (Elena Ceaușescu) și Zoia Ceaușescu

Trecem la apartamentul soților Ceaușescu. Deși Tovarășa Elena Ceaușescu avea și dormitorul propriu, aceștia au folosit întotdeauna dormitorul comun.

Dormitorul Elenei Ceaușescu

Iată și dormitorul comun. Aici spuneam la începutul articolului că au rămas chiar și hainele pregătite de culcare, pe pat. Tot aici, undeva în dreapta (cu auriu) veți vedea divanul unuia dintre căței. Celălalt cățel avea divanul pe hol, la ieșirea din dormitor.

Dormitorul soților Ceaușescu

Trecem la baia cuplului, poate cea mai controversată încăpere datorită exagerărilor din presă. Se spunea că această ar fi din aur. Ca sa vă dați seama de când au început ăștia să mintă cititorii! Se pare ca doar mânerele erau duse anual pentru a fi suflate în aur de 8 carate! Nicidecum ceea ce se vehicula în presa care căuta scandalul încă de pe atunci.

Baia cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu

În această casă existau 2 grădini, una exterioară dar și una interioară, cum veți vedea în cele ce urmează. Practic, când Nicolae Ceaușescu mergea prin anumite tari și vedea unele decorațiuni, grădini, mobilier, etc., venea în țară și cerea să i se facă unele identice dar cu materiale și produse exclusiv în România.

Gradina interioară

Tovarășul Ceaușescu era pasionat de păuni. De aceea, aceștia se regăsesc pe multe obiecte decorative din această casă, inclusiv pe unii pereți realizați din mozaic la care s-a lucrat săptămâni, dacă nu chiar și luni întregi.

Piesa de rezistență, doamnelor și domnișoarelor, o reprezintă dressingul tovarășei. Purta la majoritatea aparițiilor, ghiciți ce? GUBAN. ❤️

Totuși, să știți că tovarășa avea și Chanel, și alte branduri de afară renumite, dar nu le purta. Purta exclusiv cele făcute în România.

După asasinarea celor doi, pe lângă televizoare, s-au furat și multă îmbrăcăminte, dar și aproape toate sticlele de vin. Au rămas totuși în jur de 700 de costume ale acesteia, dar, din păcate, o singură sticlă de vin în crama de la subsol.

Tovarășul Ceaușescu era și un bun înotător. Haideți sa vedem și piscina celor doi. Pe lângă acestea, mai aveau și încăperea unde făceau băi galvanice, saună iar tovarășa avea chiar și o lampă la care se bronza.

Încheiem turul în superba grădină exterioară, dotata cu aceleași fântâni. Menționez că plantele, atât de aici cât și din gradina interioară, sunt cele care dăinuiesc de când această casă era locuită.

Turul de 45 de minute a costat 40 RON/persoană si e prima locație vizitată, despre care pot spune că a meritat toți banii. A fost o adevărată lecție de istorie, încununată cu regrete și plină de surprize pe alocuri. Pantofii roz de la Guban pe mine m-au marcat. ?

Ma bucur enorm că le-am trecut pragul și vă sfătuiesc din toată inima să o faceți și voi.

Încheiem articolul într-o nota tristă. Singurul copil al cuplului Ceaușescu care mai este în viață este Valentin Ceaușescu. Acesta nu a vrut niciodată sa fie implicat în politică și nici sa fie în lumina reflectoarelor. Ipocrizia maximă mi s-a părut atunci când, la inaugurarea acestei case drept muzeu (practic casa în care acesta a locuit) și după ce i-au fost uciși părinții, Valentin a primit o invitație la acest eveniment. Desigur, a refuzat. Stat ipocrit!

Sunt câte-n stânga și în dreapta, sunt câte argumente pro tot atâtea argumente contra regimului comunist. Cert este că nu mai avem fabrici, nu mai avem producții românești. Importăm enorm de mult și rar mai găsim ceva 100% romanesc.

Mulțumesc pentru răbdarea de a ajunge până la capătul acestui articol. Dacă vă plac astfel de articole, dacă v-a plăcut, respectiv displăcut regimul comunist, vă aștept cu un comentariu în căsuța de mai jos. Apropo, a fost cineva în turul privat?

Leave a Reply

Your email address will not be published.