Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Când îți e cald, da foarte cald, și nu ești mare fan la piscinelor, sau după caz (nu îți permite fizicul), știi ce faci?
Te descurci.
E sintagma care descrie cel mai bine românul ca individ. Deci, ce face românul în diverse situații grele? Se descurcă.
Acestea fiind spuse, multele grade din termometre m-au întors negreșit aici, la Cheile Băniței. Toate informațiile legate de aceasta superbă locație (descoperită în pandemie) găsiți tot aici, pe blog: http://cristinabuder.ro/2020/07/28/cheile-banitei-raiul-din-judetul-hunedoara/
Ce am găsit după 2 ani aici? Ei bine, podul a fost recondiționat, deci accesul e mai ușor, iar accesul la Cheile Băniței, precum și la alte obiective turistice din zonă, costa 5 RON. În acest tarif nu intra și accesul la Peștera Bolii. Acolo se plătește separat.
Cat despre efectul parcurgerii acestor chei asupra picioarelor, doar cuvinte de laudă. În pofida temperaturilor de afară, apa rece curgătoare e sănătate curată. E adevărat, nu am parcurs tot traseul pentru că la un moment dat asta însemna să trec prin o zonă unde apa ajungea până la brâu, dar a fost suficient să mă bucur de apa curgătoare care ajungea până la gleznă, maxim până la genunchi.
Dacă plecați din Arad, și pe parcurs vă este foame, am 2 recomandări pentru voi. Una low buget și una un pic peste low buget, dar sub actualele tarife cu care ne-au obișnuit terasele/restaurantele în 2022.
Primul se numește “Leul de aur” și este un hotel tare frumos, pe care îl găsiți în Sebeș, un local unde preparatele par sa aibă costuri neactualizate de ani buni. Ce ziceți Domnilor Antreprenori, proprietari de terase și restaurante? Cum supraviețuiesc cei de aici, unde o pizza costa 22 RON? Unde 2 clătite costa 8 RON și nu 20 de RON? Unde mai pui ca gustul este cu muuult peste unele restaurante de top. Au fost absolut delicioase.
Încheiem cu cel mai cel, cel vizitat și în trecut “Art Bistro” despre care găsiți detalii aici: http://cristinabuder.ro/2020/09/05/tara-hategului-raiul-nedescoperit/ Aici găsiți cel mai bun burger, asta și pentru că are cel mai bun sos} gustat vreodată.
Continuăm articolul cu o stațiune la care spre rușinea mea, nu am ajuns până acum. E vorba despre Geoagiu-Băi. N-am auzit multe despre aceasta, dar am văzut multe fotografii frumoase de aici.
Începem cu CASCADA CLOCOTA.
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Potrivit site-ului goHunedoara.com: “Cascada Clocota este situată la marginea stațiunii balneare Geoagiu-Băi din județul Hunedoara și este una dintre cele mai frumoase din județ.
Cascada are aproximativ 38 până la 43 de metri înălțime și 22 de metri lățime. Interesant este că apa Clocotei nu îngheață niciodată, iar asta pentru că adună toate cele 16 izvoare termominerale din zonă, nu doar un singur pârâu. Potrivit specialiștilor, apa cascadei este pură, plată.
Aproape orice obiectiv turistic este inconjurat de o legenda, transmisa de la o generatie la alta, cum este cazul Cascadei Clocota. În acest caz, este o legendă care s-a născut în timpul Imperiului Austro-Ungar, când un ofițer pare să se fi îndrăgostit de fiica unui morar din această zonă. Părinții fetei au forțat-o să se căsătorească cu ofițerul, dar tânăra iubea pe altcineva. Povestea de dragoste dintre fiica morarului și ofițer nu pare să fi avut un final fericit. Tânăra a ales să-și încheie zilele chiar aici, aruncându-se de pe stânci în Cascada Clocota. Deși legenda care înconjoară această cascadă nu este una cu final fericit, frumusețea locului te cucerește cu siguranță.”
Ei, ce ziceți? V-am convins sa veniți aici?
Haideți să continuăm cu GROTA HAIDUCILOR din Stațiunea Geoagiu-Băi.
Conform Centrului Național de Informare și Promovare Turistică al Stațiunii Geoagiu Băi pe internet găsim următoarea informație: “Situată pe râul Clocota în stațiunea Geoagiu-Băi, Grota își trage numele dintr-o legendă interbelică care povestește și despre o comoară ascunsă aici.”
Se pare că haiducii (personalități cunoscute într-ale hoției) ar fi ascuns aici o comoară. Din păcate, accesul în peșteră este destul e dificil și nu cred ca este ceva amenajat pentru vizitare. Plecăm de aici cu gândul ca am bifat încă un obiectiv turistic din țara noastră, lăsând drum liber curajoșilor care încă vor sa descopere comoara.
Ultimul, dar și obiectivul care împreună cu Cascada Clocota te îndeamnă să ajungi aici, BĂILE TERMALE ROMANE (GERMISARA).
Conform identitatea.ro: “Băile termale de la Geoagiu au o vechime de doua milenii. În Antichitate, locul era o aşezare luxoasă, un adevărat centru SPA, frecventat de cei mai înstăriţi locuitori ai Daciei romane. Numele dacic, Germisara, atestă faptul că dacii cunoşteau proprietăţile izvoarelor termale şi că aşezarea era renumită încă dinainte ca romanii să ocupe teritoriul pe care se afla şi să o transforme într-un centru balnear de lux pentru acea perioadă.
Potrivit arheologilor, băile de la Germisara erau dispuse pe două niveluri. Cel superior consta într-un sistem de camere de baie, din care s-au păstrat fundaţiile, o parte a elevaţiei, podeaua şi canalele. Aici au fost descoperite altarele sau bazele de statui, precum şi statuia de marmură a Dianei. La nivelul bazinului natural au fost săpate în stâncă mai multe camere de baie care comunicau între ele. Întreaga zonă era sacră, iar centrul cultului îl constituia bazinul natural, craterul din care izvora apa.”
Accesul la toate cele este locații e GRATUIT iar eu consider că sunt frumos de vizitat măcar o dată în viață. Cei care hotărăsc să poposească mai mult aici, se pot bucura de proprietățile curative ale apelor termale și de aerul curat (tot mai greu de inhalat în marile orașe).
Voi ați vizitat Stațiunea Geoagiu-Băi? Aveți și alte recomandări de vizitat în această zonă a țării?