Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Inevitabil sărbătorile nu mai sunt ca altă dată și nostalgicii știu foarte bine despre ce vorbesc. Dar asta nu înseamnă că trebuie să preaslăvim trecutul uitând să trăim un prezent cu cele care ne sunt date să le trăim. Au fost vremuri frumoase când copii râvneau la portocale sau la bomboanele din pomul de Crăciun, dar trebuie să recunoaștem că nici noul adus de târgurile de Crăciun (din ce în ce mai răspândite) nu este deloc ceva de criticat. Din contră, cred că sunt locurile unde le este permis și adulților să mai copilărească.
Prima oprire, Târgul de Crăciun din Bratislava
Orașul Bratislava, capitala Slovaciei, se afla la o distanță de aproximativ 5 ore de condus de la orașul meu natal, Arad. Nu se ridică la nivelul capitalelor care urmează a fi prezentate mai jos, dar vă spun sincer, este preferatul meu. Ferit de aglomerația din marile capitale, pare că este o locație oarecum evitată de turiști și sincer, chiar nu îmi explic de ce. Prețurile de aici sunt mult mai decente decât la Praga sau Viena, iar mâncarea are un gust foooooarte bun (față de ce am mâncat în celelalte 2).
Am găsit un local mic și cochet, cel de care aparținea și apartamentul închiriat, unde micul dejun a costat 4 euro/2 persoane iar cina acesta cu fish&chips, piure de mazăre și un sos extrem de bun a costat 9 euro pentru 2 persoane. Dacă stau să gândesc puțin, e cam imposibil ca în România să mai mănânci undeva la aceste prețuri.
Punctul de atracție nr. 1 de aici se pare că nu este tagul de Crăciun nici măcar în această perioadă, ci superbul Castel din curtea căruia se poate admira o panoramă superbă asupra orașului.
Targul de Crăciun este de dimensiuni relativ mici, dar este frumos și pun pariu că mâncarea de oriunde ar fi în acest oraș, chiar are gust. Am mâncat și la un restaurant din apropierea acestuia, locat mai central, iar masa pentru 2 persoane se ridică undeva la 30 de euro.
Ne luăm rămas bun de la frumosul oraș cu aceste clădiri superbe și cu Biserica Albastră, un alt punct de atracție al Orașului Bratislava.
Oprirea nr. 2, Superba capitală a Cehiei, Praga
Am ajuns pentru prima data în viață în Cehia, respectiv la Praga, motivată fiind de renumitul târg de Crăciun din centrul orașului vechi.
În cele 2 zile petrecute în Praga am bifat și câteva atracții turistice precum ceasul astrologic unde se poate admira parada apostolilor (aceasta are loc la fiecare ora fixă), Podul Carol (cel mai cunoscut dintre cele 12 poduri care unesc cele doua maluri ale Vltava) unde mi-am și pus o dorință la statuia preotului Ioan Nepomuck și Catedrala Sfântul Vitus, o clădire cu adevărat impresionantă.
Tot în Praga am ținut neapărat să merg la restaurantul unde se servește mâncarea cu un trenuleț care merge pe șine și oprește la masa fiecăruia precum în o gară. Unde mai pui că și claxonează. ?
Oamenii de aici chiar știu ce înseamnă tursimul. Chiar și printre turiști, trotuarele sunt curățate în permanență, cu un fel de aspiratoare iar șoselele sunt spălate foarte des, astfel încât chiar și după 1 zi ploioasă, nu se vad deloc urme de praf și noroi pe mașină.
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Trecem la punctul cel mai fierbinte al Cehiei în această perioadă, Târgul de Crăciun, vizitat în proporție de 25%-30% de compatrioți ai noștri, români. Târgul este frumos, dar ca orice alt târg de Crăciun, nu are ceva mai deosebit față de clasicele căsuțe cu vin fiert, turtă dulce, decorațiuni de Crăciun, și nelipsita mâncare.
Ne luăm rămas bun de la Praga din cel mai instagramabil loc din Praga, Terasa Hotelului UPrince, căruia îi recunoaștem meritele pentru aceasta, dar nu și pentru preparatele culinare, care mi se pare că se voiau a fi demne de un restaurant cu o steluță Michelin, dar nu sunt nici pe departe la fel de bune ca la noi acasă la Hotel Aniroc, Conacul Sava Brancovici, Restaurant Central. Folosind o sintagmă renumită, putem cataloga localul ca “Bani mulți, servicii puține.” Ca și pont, dacă vreți să ajungeți aici fără a plăti o taxa de acces pentru a vă fotografia, puteți alege doar terasa localului, nu restaurantul, și de banii pe care i-ați fi plătit doar pentru acces măcar savurați o bautură bună.
Orasul este frumos, cu prețuri pe măsură, dar poate ar merita vizitat în o perioadă mai puțin aglomerată, cum e cea din preajma sărbătorilor. Totuși, prea curând nu îmi doresc să revin aici.
Trecem la locul unde mi-aș dori sa revin, la renumita stațiune Karlovy Vary, unde prețurile sunt sub cele din Praga și care este împânzită de clădiri impresionante care se întrec în spa-uri și facilități de acest gen.
Pentru că am petrecut nu mai mult de 2 ore aici, nu am prea multe de povestit, dar rămâne deschisă ușa celor de la Booking pentru o experiență mai pe larg în una din cele mai renumite stațiuni care oferă servicii de spa din Europa.
Ultima oprire, Târgul de Crăciun din Viena
Glumesc, ultima oprire am făcut-o ca orice român, la Parndorf! Iar dacă la târgul din Viena erau peste 50% români și mașini cu numere de România, la Parndorf erau în proporție de 70-80% de-ai noștri. ?
Trecând peste gluma în care evident că se ascunde adevărul, și peste cazarea dezastruoasă, și peste beculețele care s-au închis în târg la 21:30 (exact în urma pozei de mai sus), ajungem la locul în care mi-a rămas nasul lipit de vitrină în urma cu 3 ani.
Singurii distribuitori ai mărcii Vendula London din Praga, cei care aveau o geantă cu un coffee shop pe atunci (dar magazinul era închis la acea oră), acum aveau în colecția de Crăciun (epuizată deja în mediul online) această superbitate. Și pentru că am fost cuminte (e relativ termenul ? dar măcar m-am străduit), Moș Crăciun a furat startul și mi-a adus-o! Faceți cunoștință cu cea mai frumoasă geantă din colecția mea:
L-am mâncat pe clasicul Șnițel vienez și am făcut turul de onoare la Parndorf iar mai apoi am plecat spre casă.
Experiența târgurilor de Crăciun a fost foarte frumoasă, dar pe viitor aș alege un singur oraș unde să se întâmple totul într-un ritm mai decent, lăsând alergatura pentru vârsta de acum (cea la care încă pot face 17 km pe zi).
In speranța că moșul a trecut pe la voi, vă urez Sărbători fericite și un an nou mult mai bun!