Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Ca un fel de trezire din somnolența iernii, poate nu grele din cauza omătului ca odinioară, dar din cauza întunericului care se lasă destul de devreme de ceva timp, așa vad eu evenimentele care au loc în această perioadă. Și dacă pe data de 15 ianuarie îl comemorăm pe Mihai Eminescu, se pare ca autoritățile se gândesc să o facă din ce în ce mai frumos. Am marcat deci, cei 173 de la nașterea lui Mihai Eminescu, într-un mod mai aparte.
Am participat vineri (13 ianuarie) la Cinematograful “Arta”, la un recital de poezii, scrise de inegalabilul Mihai Eminescu, recital susținut de cunoscuții actori ai Teatrului clasic “Ioan Slavici” din Arad, Angela Petrean-Varjasi și Zoltan Lovas. Sincer, nu cred că puteau alege pe cineva mai potrivit decât cei doi pentru acest recital de poezie eminesciană și pe această cale le mulțumesc în felul meu, “public”, adresându-le toată aprecierea și recunoștința mea.
După finalul recitalului, am vizionat singurul lungmetraj românesc care aduce în prim-plan prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă – „Un bulgăre de humă“.
Pelicula a fost realizată în 1989, anul centenarului morţii lui Mihai Eminescu, a poetei Veronica Micle şi a scriitorului Ion Creangă şi se bucură de o distribuţie de excelență: Dorel Vişan, Adrian Pintea, Mioara Ifrim şi Maria Ploae în rolurile principale. Să mai menționez că în film este și actrița mea preferată, Carmen Tănase?
Recunosc, spre rușinea mea, rar urmăresc filme românești, dar acesta merită să fie văzut măcar o dată în viață. Am ieșit cu un gram mai deșteaptă din sala de cinematograf. Este amuzant, educativ și mult mai ușor pe înțelesul publicului larg decât din materia de pe băncile școlii. “Junimea”, publicația “Convorbiri literare” sau numele de “Titu Maiorescu” sunt doar câțiva termeni care vă garantez că vor îmbogăți cultura generală fără să mai fie nevoie să studiați manualele de limba română. Căutați deci, fără ezitare, filmul “Un bulgăre de humă”.
E adevărat, în ciuda faptului că accesul la eveniment a fost gratuit, se pare că publicul nu se prea înghesuie la aceste evenimente, sau haideți să o punem pe seama faptului că nu a fost foarte mediatizat. Nu-i așa, dragi Arădeni?
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Continuăm cu unul dintre spectacolele lunilor ianuarie/februarie care au loc la Teatrul clasic “Ioan Slavici”. De ce am menționat cele 2 luni? Ei bine, pentru că accesul la aceste evenimente în această perioadă costă 15 RON. Biletele se pot achiziționa de pe eventim.ro și tot ce vă rămâne de făcut este să vă prezentați la Sala Studio/Sala mare, depinde de locația spectacolului.
Totul despre femei– de Miro Gavran
“Fiecare actriță interpretează cinci roluri diferite. Piesa are o structura inedita, în cadrul căreia cinci povesti de viață – toate despre femei – alternează și interacționează. O poveste este despre doua surori care au întrerupt orice legătură din cauza unui bărbat pe care amândouă l-au iubit, intre ele fiind mama lor, rămasă singura. Cea de-a doua poveste este despre alte două femei extrem de apropiate până în momentul în care în relația lor intervine o criza, din cauza unei a treia femei ce apare în viață lor. Apoi mai este povestea unor secretare care lucrează la aceeași firma, cea a trei fetițe care merg împreună la aceeași grădiniță și povestea a trei bătrâne din același azil.”
Nici nu știu cum aș putea să le laud mai frumos, mai realist. Dar, cum sunt convinsă că nu sunt mulți cei care le cunosc, haideți să facem cunoștință cu cele 3 actrițe de excepție ale teatrului Arădean.
Mulțumim pentru aproape 2 ore de descrețit frunțile, pentru dedicare și pentru o interpretare de excepție! Sunteți minunate!
Nu uitați de spectacolele viitoare care au loc la teatru în aceste 2 luni. Sunt printre puținii bani investiți care chiar merită fiecare bănuț! Ne vedem la teatru! 🙂