Oradea, cel mai frumos oras din Romania?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Unul dintre cele mai spontane city breakuri, este cel pe care l-am petrecut weekendul trecut la Oradea. Si Doamne cat de frumos l-au facut. Cred ca si natura a fost mai darnica cu ei in aceasta primavara, dar meritele merg cu siguranta catre autoritatile locale, care l-au renovat intr-un mare fel.

Oradea, Primavara 2024

Am descoperit la un scurt search pe google, ca printre punctele de atracții tursitice din Oradea se afla si urcatul in Turnul Primariei. Astfel, pentru un tarif de 10 lei/persoana va puteti bucura de o priveliște superba asupra frumosului oras. Turnul concureaza cu turnul de apa din Arad (e musai sa-l laud ca e al nostru, din Arad, era extrem de frumos prezentat, dar momentan se afla in renovare), dar si cu Turnul Sfatului din Sibiu. Personal, ii consider printre cei mai bine investiti bani intr-ale turismului din Romania.

Am fost placut impresionata si de politetea angajatilor de la care am achizitionat biletele pentru acces in turn, dar si de curatenia si felul in care s-au pastrat exponatele de la fiecare etaj. Tot la intrare gasiti fel si fel de suveniruri. Recomand doamnelor acea agatatoare de poseta, care va scapa de corvoada asezarii acesteia la restaurant. Ba nu aveti loc pe scaun, ba nu gasiti un scaun liber din cauza spatiului restrans. Acea agatoare este un real ajutor. Unde mai pui ca e si branduita cu peisaje din Oradea. Imi place si prezentarea turnului pe siteul Oradea Heritage (https://www.oradeaheritage.ro/turnul-primariei-oradea/). Inca o dovada clara ca se pune accent si pe partea turistica a orasului, nu doar pe infrastructura. De aici aflam urmatoarele:

“4 nivele, 59 m, 250 de scări te duc deasupra centrului istoric orădean!

Turnul are o înăltime de aproape 50 m şi este prevăzut cu 4 nivele principale din care trei de panoramă.
La nivelul I se află mecanismul orologiului – numit „ceasul mamă”.
Nivelul al II – lea, prezintă o panoramă de la 33,85 m.
Nivelul al III – lea, aflat la 40,25 m, are montat pe parapetul balconului mai multe ciocane uriaşe functionale, care bat de câte trei ori la fiecare sfert de oră.
Nivelul al IV– lea oferă posibilitatea observării în detaliu a clădirilor din zona centrală a oraşului cu ajutorul unui telescop.”

Singurul “minus” al experientei ar fi acela al efortului de a urca treptele din turn, dar asta e doar minusul conditiei mele fizice. Lucrez si la asta, de o viata tot lucrez. :))

Deci, presupunand ca nu aveti rau de inaltime, ca va tin picioarele, dar si ca inima este in stare perfecta de funcționare, haideti sa urcam impreuna si a vedeti ce va asteapta acolo sus.

Ca o scurta pauza intre diversele obiective turistice, recomand inghetata de la Bianco Milano. O gasiti pe strada pietonala, mai exact pe Calea Republicii din Oradea. Personal detest inghetata din cuva, dar aici aveau inghetata aceea ca pe vremuri, cea de la masina de inghetata, cu doua dintre gusturile mele preferate, fistic si caramel sarat. Si jur ca nu se compara nici cu faimoasa “gelato” a italienilor.

Oradea, Martie 2024

Adevaratul motiv al acestui city break, a fost insa Expozitia „Sunetul naturii

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Conform Oradea.ro: “Casa Darvas – La Roche va fi pe toată durata lunii martie gazda expoziției imersive „Sunetul Naturii”. O experiență educațională despre flori, păsări și artă plastică, inspirată din detaliile definitorii ale stilului Art Nouveau. Elementul de noutate al expoziției îl constituie prezentarea păsărilor exotice în colivii ornate cu elemente decorative, penajul colorat și trilurile acestora exprimând bucuria primăverii. Toate aranjamentele florale prezente cu această ocazie în Casa Darvas – La Roche au fost create de artiști florali care vor înmiresma săptămânal atmosfera cu flori proaspete, iar decorul expoziției este completat cu instrumente muzicale puse la dispoziție de către Filarmonica de Stat Oradea.

Într-un mod pe cât de discret, pe atât de spectaculos, va fi prezentat în vitrina de epocă din hol unul dintre cele mai emblematice seturi de porțelan din lume, comandat de familia Rothschild, produs de celebra casă Herend, reprezentând o bogată microfaună de insecte, dar și perechi de păsări care se joacă cu bijuterii în copaci. Experiența imersivă din casă este dată și de coloana sonoră aleasă și anume o lucrare interpretată la orgă monumentală care reproduce ciripitul păsărilor.

Conceptul creat de echipa Oradea Heritage a fost completat, conturat și adaptat încăperilor astfel încât materialele folosite să nu afecteze interiorul sau obiectele și să poată fi refolosite și în alte obiective turistice. Contractul de servicii a cuprins furnizarea materialelor de bază, florile și decorul, suma totală fiind de 35.100 lei, unde este inclus și serviciul de întreținere a plantelor pe o perioadă de 30 de zile.

Program de vizitare: Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10-18. Costul biletului este de 15 lei/adult și 5 lei copil/elev/student.”

Sursa: https://oradea.ro/stiri/sunetul-naturii-la-casa-darvas-la-roche/

Care a fost primul gand cand am vazut Casa Darvas – La Roche? “Asta-i 100% balabanian”, deci Andreea Balaban, e musai (imperios necesar) sa le treci pragul. Este un obiectiv turistic care merita toti banii, mai ales pentru cei pasionati de stilul Art Nouveau. Nu poti sa nu le treci pragul si sa nu ramai uimit de viata pe care au dus locuitorii acestei case de-a lungul veacurilor. Pentru a descoperi diverse evenimente care au loc aici, de la pranzul sau cina servita aici, joia la Darvas, etc va rog eu sa consultati agenda lor pe: https://www.oradeaheritage.ro/casa-darvas-la-roche/

Mi-a atras atentia in mod deosebit joia la Darvas.

“Conceptul aduce publicului o întâlnire săptămânală pe timpul a 7 luni (mai-octombrie), unde publicul este invitat să socializeze, să împărtășească și să schimbe idei, să guste din produsele locale sau să asculte un concert în aer liber. Evenimentul are loc în fiecare joi în grădina casei noastre. Prin acest eveniment dorim să dezvoltăm o comunitate în jurul unui concept, menit să dezvolte cultura despre oraș cu oameni deosebiți. Un spațiu urban ce poate deveni un loc cu bună dispoziție și care trece dincolo de ziduri.

Urmărește pagina noastră de facebook, pentru a fi la curent cu temele fiecărei Joi: https://www.facebook.com/CasaDarvasLaRoche/ “

Orasul Oradea a depasit de mult granitele unui oras obisnuit din tara noastra si a devenit cel mai frumos, renovat, cu o infrastuctura bine pusa la punct, o curatenie exemplara, dar si cu un turism foarte frumos promovat. Multumim pentru ca puneti suflet, si asta se vede de departe! Revenim oricand, cu drag, la voi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.